U HRVATSKOJ SVE MOŽE: / HŽ-ova tvrtka mora isplatiti veliku otpremninu šefu koji je prošle godine otišao u mirovinu

Image
Foto: PIXSELL

Iako je u mirovinu otišao još koncem prošle godine, do konca siječnja sljedeće godine bivši direktor HŽ-a Putnički prijevoz Dražen Ratković dobit će otpremninu u iznosu od 150 tisuća kuna.

24.11.2017.
22:47
PIXSELL
VOYO logo

Odluku je potpisao Robert Frdelja, ali u HŽ Putničkom prijevozu nema odluke o tehnološkom višku za iduću godinu pa je otpremnina upitna, piše Novi list.

Uprava tvrtke na mukama

Zapravo je Uprava HŽ Putničkog prijevoza na mukama jer ne zna kako bi razriješila naslijeđenu odluku o ispalti poticajne otpremnine za odlazak u mirovinu bivšeg direktora koji je već u mirovini. Frdelja, koji je potpisao tu odluku, bio je jedan od članova Uprave dok je na čelu te HŽ-ove tvrtke bio Ratković, no s kojim se sukobljavao oko uvođenja informacijskog sustava LOGIS i zbog čega se na koncu našao "na ledu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprava se malo-pomalo osipala i a koncu je Frdelja sam vodio tvrtku sve dok u svibnju ove godine nije opozvan. Na njegovo mjesto tada je, na šestomjesečno razdoblje, postavljen Željko Ukić koji je koncem rujna, nakon provedenog natječaja, potvrđen za novog šefa Uprave te tvrtke.

Ipak, odluka o isplati poticajne otpremnine, kako doznaje Novi list, donesena je pred kraj Frdeljina mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U cijeloj priči dvojben je trenutak u kojem je donesena odluka o ispalti otpremnine Ratkoviću, što potvrđuje i činjenica da aktualna Uprava HŽ Putničkog prijevoza ne zna što učinitis tim u vezi. Neslužbeno se doznaje da se s bivšim direktorom pokušava postići dogovor o razvrgavanju te naslijeđene odluka. Službeno, iz tvrtke odgovaraju da o tom slučaju ne mogu govoriti s obzirom na odredbe Zakona o zaštiti osobnih podataka.

Image
APSURD U HRVATSKIM ŽELJEZNICAMA: /

HŽ Cargo se bori s manjkom lokomotiva dok ih HŽ Putnički promet-prodaje

Image
APSURD U HRVATSKIM ŽELJEZNICAMA: /

HŽ Cargo se bori s manjkom lokomotiva dok ih HŽ Putnički promet-prodaje

Tehnološki višak koji to nije

Najproblematičnije u svemu je što je takva odluka bila donesena iako u poduzeću nije bilo odluke o tehnološkom višku za iduću godinu. A mogućnost isplate poticajne otpremnine za odlazak u mirovinu regulirana je Kolektivnim ugovorom HŽ Putničkog prijevoza i iznos od 150 tisuća kuna je maksimalni iznos koji se može isplatiti. No, taj kolektivni ugovor prestaje važiti krajem godine dok su u međuvremenu započeti pregovori o novom kolektivnom ugovoru i pitanje je kako će biti reguliran maksimalni iznos poticajne otpremnine za umirovljenje u idućoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz te tvrtke kažu da se poticajna otpremnina odobrava radnicima koji rade na radnim mjestima za koja ne postoji potreba u budućem poslovanju. Odnosno, "ako se radniku omogući korištenje poticajne otpremnine, mora se istovremeno ukinuti radno mjesto na kojem je radnik do tada radio ili se umjesto tog radnog mjesta treba ukinuti drugo radno mjesto". Inače, pravo na otpremninu imaju radnici do navršene 64 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo