'U Hrvatskoj jos uvijek ima tendencija da se rehabilitira NDH i ustaski pokret'

Svecanom akademijom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog danas je obiljezen Dan Europe, Dan pobjede nad fasizmom, 69. obljetnica oslobodenja Zagreba i 70. obljetnica Treceg zasjedanja ZAVNOH-a.

10.5.2014.
17:07
VOYO logo

U ime predsjednika Sabora Josipa Leke, koji je pokrovitelj danasnje svecane akademije, okupljene je pozdravila potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec.

"Politika koja je proganjala i u logore zatvarala ljude samo zato sto su bili druge vjere ili nacije ili zato sto su joj se suprotstavljali nikad nije bila prihvacena od hrvatskog naroda", ustvrdila je Zgrebec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenila je da u Hrvatskoj jos uvijek ima tendencija da se rehabilitira NDH i ustaski pokret, iako su suprotni Ustavu.

Potpredsjednica Vlade Milanka Opacic zahvalila je okupljenim antifasistickim borcima, isticuci da bez njih ne bi bilo temelja za danasnju Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Drugom svjetskom ratu gubile su se glave zbog vjere, nacije ili drugacijega politickog opredjeljenja. Jednako tako bilo je i 1991., kada smo se ponovno susreli s fasizmom, nesto drugacije vrste, koji je ubijao neduzne ljude samo zato sto su branili svoju domovinu. I njima veliko hvala, jer bez njih ne bismo imali danasnju Hrvatsku", kazala je Opacic.

Naglasila je da djeci u skolama treba govoriti o borbi protiv fasizma, a osudila je koristenje proslosti u dnevnopoliticke svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji nemaju nikakvu ideju za danas, izvlace proslost, tumace ju na nakaradan nacin, truju okolinu i ljude. Njih je manjina i treba reagirati, reci da podignuta desna ruka u zraku nije nikakav hrvatski, nego fasisticki pozdrav i zato ga treba osuditi", zakljucila je Opacic.

Potpredsjednik Srpskog narodnog vijeca Sasa Milosevic ocijenio je da se u svakodnevnom zivotu u Hrvatskoj slabo osjeti duh ZAVNOH-a, zbog cega je osnovana Liga antifasista i organiziran njihov jucerasnji mars.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na mnogim mjestima spominje se fasizam, ljudi su zabrinuti, neki od njih vide ponavljanje povijesti. U zemlji se cesto razvijaju ratne zastave, ponovno se nose uniforme, a ti u uniformama dobijaju preveliki utjecaj na politiku", rekao je Milosevic.

Ocijenio je da su "u zemlji sa sve manje rada, a sve vise zastava legitimne usporedbe s mracnim 30-ima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Fasizma ovdje jos nema, ovo jest parlamentarna demokracija, ali opasno nagrizenih rubova i s mnogo vukova, koji bi je oderali cim bi im se ukazala prilika", ustvrdio je Milosevic.

Zagrebacki gradonacelnik Milan Bandic suglasan je da "treba u korijenu zatrti sve sto mirise na retrogradnu ideju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali treba i do kraja govoriti istinu, da u novijoj demokratskoj Hrvatskoj ni jedna opcija koja bi zagovarala te ideje ni na jednim izborima nije imala nikakav uspjeh", dodao je.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo