Očekuje bliski susret s ministarstvom / U Direkt nam se javio ribar iz Savudrije koji je od Slovenaca dobio čak 13 kazni: 'Ako država ne riješi taj problem, čeka me zatvorska kazna'

'Očekujem bliski susret s nadležnim ministarstvom da dobijemo i pismenu sigurnost. Ako se ne dogodi da država riješi problem, čeka me zatvorska kazna', poručio nam je ribar iz Savudrije

29.1.2018.
22:07
VOYO logo

Nova, ali ne i neočekivana eskalacija u odnosima Slovenije i Hrvatske. Kako su i najavili, Slovenci su našim ribarima  počeli slati kazne za ribaranje u spornom dijelu  Piranskog zaljeva. Zasad su kazne uručene dvojici od ukupno sedam ribara koji su ondje zatekli prošlog mjseca. Ukupni iznos uručenih kazni je oko 7.000 eura, a ostale se očekuju već sutra. 

Prema naputku Vlade ribari su kazne danas predali načelniku policijske uprave Istarske koji će ih proslijediti nadležnom ministarstvu. No to neće riješiti njihov problem jer ako država plati te kazne to bi značilo da priznaje suverenitet Slovenije u tom dijelu mora, a to si Vlada sigurno neće dopustiti. Tako da će se ribari vjerojatno suočiti s problemima pri prelasku kopnene granice, tj. neće smjeti ni ući ni proći kroz Sloveniju. 

I doista, poslijepodne je Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo da Istarska policijska uprava na adrese slovenskih ribara poslala prvih 11 prekršajnih naloga.

Slovenski ribari koji imaju registriranu tvrtku dobili su kaznu od 16.000 kuna, a obrtnici 2500 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ukupno petnaest današnjih kazni koje su dobili hrvatski ribari, čak 13 se odnosi na brod u vlasništvu Diega Makovca, inače dobitnika nagrade Ponos Hrvatske radi hrabrosti u spašavanju putnika kruzera Costa Concordia 2012. godine. Ukupni iznos kazni koje je skupio je čak 6 i pol tisuća eura. 

U RTL Direkt javio nam se Diego Makovac, ribar iz Savudrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima nas više ribara, ali imao sam tu privilegiju da dobijem najveće kazne. Dobili smo uvjerenje od našeg ministarstva da će oni taj problem riješiti i preuzeti odgovornost. Očekujem bliski susret s nadležnim ministarstvom da dobijemo i pismenu sigurnost. Ako se ne dogodi da država riješi problem, čeka me zatvorska kazna. Imamo osam dana pravo žalbe, u tom roku mogu u Sloveniju, ali poslije toga nećemo moći. Ja sam dao rješenje da i naši i Slovenci to povuku, sjednu i razgovaraju, a nas puste na miru da ribare i puste nas da zarađujemo za obitelj. Moji prijatelji kočari iz Slovenije su rekli da neće ići preko crte sredine jer ne žele imati neugodnosti", poručio je Makovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo