pregled vodostaja i izlijevanja / U dijelu BiH proglašeno stanje prirodne nesreće, Hrvatska u pripremi: Evo gdje će biti najgore

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Uslijed obilnih oborina i topljenja snijega u relativno kratkom vremenu nastao je vrlo nagli porast pojedinih vodotokova i pojavu bujičnih voda

4.2.2019.
13:23
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Ovog vikenda napadale su obilne kiše na širem području Istarske, dijelu Primorsko-goranske županije, poglavito Gorski kotar, Rijeka, Lovran, Matulji i dijelu Ličko-senjske županije, točnije, šire područje Gospića, izvijestio je MUP na svojim stranicama. 

Uslijed obilnih oborina i topljenja snijega u relativno kratkom vremenu nastao je vrlo nagli porast pojedinih vodotokova i pojavu bujičnih voda. Tijekom 2. i 3. veljače proglašeno je izvanredno stanje na pojedinim zaštitnim vodnim građevinama, odnosno izvanredne mjere obrane od poplava na pojedinim dionicama sljedećih rijeka i rječica, a radi se o Raši, Mirni, Dragonji, Boljunčici, Jadovi, Novčici, Bogdanici i Kupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavnina prognozirane oborine u obliku kiše u manjim količinama očekuje se u ponedjeljak 11. veljače, pri čemu se očekuje postupna stabilizacija vodostaja rijeka na području sektora D, s postupnim ukidanjem proglašenih mjera obrane od poplava.

Pregled vodostaja

Vodostaji Kupe do Jamničke Kiselice su u opadanju s tendencijom opadanja, u domeni srednje niskih i srednjih voda. U Jamničkoj Kiselici vodostaj je u vrhu vodnog vala te slijedi opadanje. Nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednje visokih voda. U Farkašiću su vodostaji dosegnuli pripremno stanje obrane od poplava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodostaji Mure su u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednje niskih voda. Vodostaji Drave do Terezinog Polja su u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednje niskih voda. Nizvodno su vodostaji u stagnaciji s tendencijom porasta, u domeni niskih voda.

Vodostaji Dunava su u stagnaciji s tendencijom blagog opadanja, u domeni niskih i srednje niskih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodostaji Save od granice sa Slovenijom do Crnca su u opadanju s tendencijom opadanja, u domeni srednjih i srednje visokih voda. Nizvodno su vodostaji u porastu, čemu će doprinijeti i sve desne pritoke. Na većini hidroloških postaja vodostaji su dosegnuli ili će tijekom današnjeg dana dosegnuti pripremno stanje obrane od poplava.

Vodostaji Une su u domeni srednje visokih voda te bi tijekom poslijepodneva trebali dosegnuti vrh vodnog vala, nakon čega slijedi opadanje vodostaja. U Hrvatskoj Kostajnici vodostaji su u pripremnom stanju obrane od poplava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje vodostaja u BiH i Sloveniji

Prema podacima Hrvatskih voda, na području Republike Bosne i Hercegovine, obilne oborine i topljenje snijega u relativno kratkom vremenu izazvala je porast vodotokova i pojavu bujičnih voda.

Prema podacima Operativno-komunikacijskog centra 112 Bosne i Hercegovine, proglašeno je stanje prirodne nesreće na području grada Zenice te općine Busovača, Kakanj, Kiseljak i Travnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Stanje u dijelu BiH dramatično zbog poplava: Srušeni mostovi, odvaljene ceste i kuće u vodi

Image

Stanje u dijelu BiH dramatično zbog poplava: Srušeni mostovi, odvaljene ceste i kuće u vodi

Na mnogim dionicama u Federaciji BiH došlo je do prekida ili potpune blokade prometa te se intenzivno radi na uspostavljanju ponovne putne komunikacije. Uslijed prestanka oborina započeo je trend stagnacije i blagog opadanja vodostaja na slivu rijeke Une, Sane, Vrbasa kao i na gornjem toku rijeke Bosne.

Srednji i donji tok rijeke Bosne još uvijek bilježi porast vodostaja smanjenog intenziteta, što je posljedica dreniranja pritoka. Na mnogim vodomjernim stanicama počelo je obavještavanje nadležnih službi o daljnjoj mogućoj pojavi poplava. Prema meteorološkim prognozama očekuje se sniženje temperatura i prestanak oborina, što bi dovelo do poboljšanja hidrološke situacije. Vodostaji rijeke Save su u porastu, ali trenutno ne prijeti opasnost od plavljenja na ovom području, jer do proglašenja redovne obrane od poplava ima još 4 metara, izvijestio je MUP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo