U čemu je Varaždin bolji od Zagreba i Istre?

Varaždinska županija najbolja je sredina za biznis u Hrvatskoj.

17.5.2011.
11:40
VOYO logo

Najnovije istraživanje Nacionalnog vijeća za konkurentnost koje provodi u suradnji s UNDP-om (United Nations Development Programme), po drugi put otkriva regionalni indeks konkurentnosti koji se izračunava prema međunarodno priznatoj metodologiji. Istraživanje otkriva pad Zagreba i skok Varaždinske županije kad je posrijedi liderska pozicija, ali i napredovanje Krapinsko-zagorske, Zadarske i Šibensko-kninske županije na domaćoj ljestvici konkurentnosti.

U usporedbi s istraživanjem iz 2007., osim Grada Zagreba, u padu su i Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska i Sisačko-moslavačka županija, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temelj za analizu su 123 čvrsta statistička podatka iz različitih izvora, ali i 68 perceptivnih indikatora izvedenih iz ankete koju su proveli autori pod vodstvom profesorice osječkog Ekonomskoga fakulteta Slavice Singer.

Zagreb ima bezbroj problema

Premda Zagreb ima dvostruko veći BDP per capita (bruto domaći proizvod po stanovniku) – 16.745 eura prema 8.309 eura u Varaždinskoj županiji – po troškovima poslovanja, ponašanju javnih dužnosnika pri donošenju odluka, nezavisnosti sudstva od političkih utjecaja, kvaliteti komunikacije i suradnji tijela lokalne samouprave i poduzetnika posljednji je na listi – dvadeset prvi! Pretposljednji je po kvaliteti usluga koje lokalna uprava pruža poduzetnicima, a u Zagrebu je pri dnu i povjerenje javnosti u financijsko poštenje političara, učinak ilegalnih plaćanja na poslovanje poduzeća, ali i broj neriješenih ZK predmeta per capita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201009290740006 arti-201005170569006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo