U Čakovcu 43 stupnja; 'pakleno' diljem zemlje

Svi gradovi u Hrvatskoj u ponedjeljak bilježe natprosječno visoke temperature. Fotografija koju vidite snimljena je u Čakovcu.

22.8.2011.
17:09
VOYO logo

Naime, meteorolozi su najavili da će tjedan u koji smo zakoračili biti vrlo vjerojatno najtopliji u ovoj godini, topliji i od onog između 11. i 17. srpnja ove godine.

Po podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, najviše su temperature u 14 sati izmjerene u Kninu (38°C), Imotskom (37°C), Karlobagu i Pločama (36°C). U Splitu i Rijeci izmjereno je 35 stupnjeva, dok su u Zagrebu i Osijeku zabilježene temperature od 33°C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, nije bilo povećanog broja intervencija

Ipak, iako je vrijeme zaista 'teško', u zavodima za hitnu pomoć koje smo kontaktirali kažu da zasad, srećom, nisu imali povećan broj intervencija.

"Danas do 14.30, srećom, nismo imali povećan broj intervencija. Posla ima, ali broj intervencija nije povećan", kazali su za Danas.hr u osječkoj hitnoj pomoći. Za vikend su imali malo veći broj poziva i intervencija, ali ne dovode ih u vezu s vrućinama koje su pogodile Lijepu našu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto su kazali i u hitnoj pomoći u Imotskom, u kojem je danas izmjereno 37°C. Slično je i u metropoli – posla imaju, ali podjednako koliko i drugih mjeseci. Ponovili su i upute kako se ponašati na ovim paklenim vrućinama.

Klimu podesite najviše na 5 stupnjeva razlike od vanjske temperature

"Treba piti puno vode, izbjegavati direktnu izloženost suncu između 10 i 16 sati, nositi adekvatnu odjeću, šešire... Najbolje je piti vodu, a izbjegavati alkohol i kofein, te jesti više manjih obroka. Također, posebno treba paziti na malu djecu i starije osobe jer su oni osjetljivija skupina. Svi oni koji imaju klima-uređaje temperaturu bi trebali podesiti na najviše 5 stupnjeva razlike u odnosu na vanjsku temperaturu", poručili su u zagrebačkoj hitnoj pomoći.

Vezani članci:

arti-201108220015006 arti-201108190459006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo