Koncesija na 50 godina /

Tvrtke iz Kine 'shvatile poruku', stigla samo jedna ponuda na ponovljenom natječaju za koncesiju u riječkoj luci

Image
Foto: RTL

Procijenjena vrijednost koncesija na 50 godina je 20,5 milijardi kuna

12.5.2021.
20:45
RTL
VOYO logo

Na ponovljenom natječaju za koncesiju na Zagrebačkoj obali u riječkoj luci stigla je samo jedna ponuda, i to konzorcija koji čine nizozemski APM Terminals i Enna Logic. APM Terminals je tvrtka kći najvećeg kontejnerskog brodara A. P. Moller-Maersk, dok je logistička tvrtka Enna Logic dio hrvatske PPD grupe, piše Večernji list.

U Lučkoj upravi Rijeka navode da jedina pristigla ponuda na natječaj za koncesiju za razvoj i gospodarsko korištenje Zagreb Deep Sea kontejnerskim terminalom u luci Rijeka sadrži sve potrebne elemente sukladno objavljenoj Dokumentaciji za nadmetanje te zadovoljava maksimalne kriterije iz natječaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pristigloj ponudi, kažu, ponuditelj se obvezuje na izgradnju potrebne infrastrukture i potpuno opremanje Zagreb Deep Sea kontejnerskog terminala u Fazi 1 i Fazi 2, odnosno izgradnju 280 metara nove obale i njeno opremanje te jamči kontejnerski promet od 1,000.000 TEU u prve dvije godine rada terminala.

Prethodno je najbolja ponuda bila iz Kine

Obavijest o namjeri davanja koncesije za razvoj i gospodarsko korištenje Zagreb Deep Sea kontejnerskim terminalom u luci Rijeka Lučka uprava Rijeka objavila je 22. ožujka 2021. na Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske i u Dodatku Službenom listu Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procijenjena vrijednost koncesija, koja se daje na razdoblje od 50 godina, iznosi 20,5 milijardi kuna bez PDV-a, a utvrđeni iznos fiksne koncesijske naknade iznosi 2,000.000 eura godišnje.

Lučka uprava Rijeka poništila je prvi natječaj za davanje koncesije na Zagrebačkoj na samom kraju prošle godine iako je imala dvije ponude. Najbolju ponudu za koncesiju na tom kontejnerskom terminalu dao je konzorcij kineskih tvrtki koji čine Ningbo Zhoushan Port Company Limited, Tianjin Port Overseas Holding Limited i China Road and Bridge Corporation (CRBC).

U Kini su shvatili poruku, nisu se više javljali

Kinezi su ponudili stalni dio godišnje koncesijske naknade od dva milijuna eura, uz obvezu dovršenja radova druge faze u pet godina. Druga ponuda stigla je od konzorcija koji čine APM Terminal i Enna Logic, a oni su ponudili stalni dio koncesijske naknade od milijun eura godišnje, uz obvezu dovršetka radova druge faze u 10 godina.

Zbog pritiska iz SAD i EU koji ne žele da se kineski utjecaj širi na Europu, taj je natječaj ubrzo poništen. Kao što se vidi, Kinezi su shvatili poruku, pa se na novi natječaj nisu ni javili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo