vodeći proizvođač cementa / Tvornica cementa Kakanj predstavit će svoja rješenja na konferenciji Waste2Energy

Image
Foto: Tvornica cementa Kakanj

Predstavnik ove tvrtke je mašinski inženjer koji u TCK radi još od 1995. godine

21.3.2022.
11:26
Tvornica cementa Kakanj
VOYO logo

Tvornica cementa Kakanj ima svog predstavnika na panel diskusiji Waste2Energy koja će se održati 25. ožujka 2022. u hotelu Hilton Garden Inn s početkom u 9.30 sati.

Kao vodeći proizvođač cementa u Bosni i Hercegovini i članica prestižne njemačke HeidelbergCement Grupe, Tvornica cementa Kakanj (TCK) je kompanija koja potiče održivi razvoj, postavlja najbolju praksu u utvrđivanju standarda vrhunske proizvodnje i kvalitete proizvoda te preuzima vodeću ulogu u prepoznavanju važnosti zaštite okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslovna strategija TCK u potpunosti se naslanja na UN Ciljeve održivog razvoja 2030. Kroz jasno definirane i konkretne ciljeve, TCK nastoji postići što više na polju uravnoteženog razvoja i ispuniti svoj udio u globalnoj odgovornosti suočavanja sa svjetskim najhitnijim društvenim, privrednim i okolišnim izazovima.

Kao poslovni lider održivog razvoja u BiH, TCK svakodnevno radi na optimizaciji potrošnje energije, učinkovitoj upotrebi resursa, upotrebi alternativna goriva i razvitku proizvoda koji su okolišno i energetski održivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom proizvodnom procesu stalno radi na smanjenju potrošnje energije. Upotrebom nusproizvoda drugih industrija (leteći pepeo, šljaka, troska…) kompanija maksimalno doprinosi smanjenju potrošnje prirodnih resursa, uz zbrinjavanje nusproizvoda koji bi završili na deponijama i smanjenje emisija. Uvođenjem alternativnih goriva dodatno doprinosi očuvanju okoliša upotrebom otpada kao energenta.

Na ovaj način TCK doprinosi globalnom smanjenju CO2 emisija, smanjenju otpada, kao i smanjenju upotrebe fosilnih goriva koji su jedan od najvećih uzročnika CO2 emisija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Almir Bajtarević, mašinski inženjer po zanimanju, radi u Tvornici cementa Kakanj od 1995. godine. Na poziciji stručnog sradnika za ISO standarde, kvalitetu i zaštitu okoliša je od 2002. godine. Stručnost i znanje na polju održivog razvoja gradio je kroz intenzivan praktični rad i opsežne stručne obuke međunarodnog karaktera. Tokom svog bogatog radnog vijeka u TCK, vodio mnogobrojne projekte usmjerene na zaštitu okoliša, usklađivanje rada sa međunarodnim i europskim standardima i projektima održivog razvoja. Posebno je posvećen uvođenju otpada kao alternativnog goriva u TCK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo