'TO JE TRAGIČNO' / Turudić povezao Milanovića s 'crtanjem meta na glavama sudaca': 'Sve to stvara atmosferu da je to moguće'

Kako je i sam sudio u značajnim i medijski eksponiranim slučajevima, kao što su predmeti Hrvoja Petrača i Ive Sanadera, Turudić kaže da je također primao prijetnje

11.4.2023.
22:09
VOYO logo

Na Uskrs je u središtu Osijeka zapaljen automobil u vlasništvu sutkinje osječkog Županijskog suda Vlaste Šimenić Kovač. U tramvaju je verbalno napadnut sudac Mario Kovač. Ova dva slučaja komentirao je za Danas.hr RTL-a sudac Visokog kaznenog suda, Ivan Turudić, koji je podijelio i svoja iskustva.

Na pitanje, što bi on napravio da se probudio i vidio da mu je zapaljen automobil, sudac Turudić je kazao da se sigurno ne bi osjećao dobro te da bi o svemu obavijestio nadležne i pokušao razmisliti o tome tko bi nešto takvo bio spreman učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek je širok krug osoba spreman to učiniti, pogotovo u današnjoj situaciji u kojoj je Hrvatska i u kojoj niz javnih osoba zaziva takva događanja te se stvara atmosfera da to bude sasvim moguće, čak prihvatljivo. Čitao sam objave po društvenim mrežama - najveći je problem otkuda sutkinji automobil, a nije problem što je ugrožena država. Jer ako su ugroženi sudac i policajac, onda je ugrožena i država", kaže Turudić.

Image
'Neću dopustiti da me to koleba' /

Progovorila osječka sutkinja: 'Nije mi ugodno. Kad ti netko zapali auto, to se može smatrati atakom na tebe'

Image
'Neću dopustiti da me to koleba' /

Progovorila osječka sutkinja: 'Nije mi ugodno. Kad ti netko zapali auto, to se može smatrati atakom na tebe'

'Najteže je bilo s djecom'

Kako je i sam sudio u značajnim i medijski eksponiranim slučajevima, kao što su predmeti Hrvoja Petrača i Ive Sanadera, Turudić kaže da je također primao prijetnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobivao sam prijetnje više puta, imao sam policijsku zaštitu, ne na svoju inicijativu, nego odlukom policije. Najteže je bilo s djecom. Prvi put sam imao zaštitu kada su djeca imala 11 i 13 godina, pred pubertetom su bili i to im je jako teško padalo. Nisu mogli shvatiti zašto zaštita i policija", rekao je te otkrio kako je to živjeti pod zaštitom policije.

"Dijeliš apsolutno sve, postao sam prijatelj s puno njih, a prvu zaštitu sam imao prije 16-17 godina. Danas te ljude sretnem i to su lijepa iskustva po pitanju međuljudskih odnosa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da su napadi na suce prešli granice i da je ovo što se događa u zadnje vrijeme refleks.

'Predsjednik države se prostački okomio na suce'

"Suci su označeni kao mete, na njihovim glavama i prsima se crtaju mete. Puno osoba iz javnog političkog života pridonosi stvaranju takve atmosfere. Predsjednik države se na prostački i vulgaran način okomio na suce Vrhovnog suda jer je bio nezadovoljan presudom protiv njegova prijatelja. Bio je potpuno pristran i trebao se suzdržati od komentara zato što ga nitko neće ozbiljno shvatiti. Danas šuti, primio je Udrugu Franak i opet se okomio na suce Vrhovnog suda. Sve to stvara atmosferu da je to moguće u društvu", rekao je Turudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da bi u medijima više pažnje izazvalo da se zapalio automobil nekom kontroverznom poduzetniku, nogometnom menadžeru ili zvijezdi u usponu.

"To je tragično. Jedine reakcije su bile one predsjednika Vlade i Vrhovnog suda. Svima na dušu", kazao je Turudić te zaključio da je sudački posao lijep, ali da ima svoje dobre i loše strane te da 'ne treba plakati i kukati'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike