ČEKA SE POTPORA PREMIJERA / Turski predsjednik prihvatio Milanovićevu ideju za rješenje krize u BiH

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Iz ureda hrvatskog predsjednika naveli su kako je za Hrvatsku ključno zajamčiti da Hrvati budu legitimno zastupljeni u tijelima vlasti te da ih se prestane preglasavati

20.1.2022.
10:21
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Zoran Milanović želi pomoći u ostvarenju jednakopravnosti Hrvata u BiH izmjenama ustava i izbornog sustava uz posredovanje čelnika Turske i Srbije, Recep Tayyip Erdoğan je privatio Milanovićevu ideju, a s Pantovčaka poručuju da se čeka potpora Andreja Plenkovića, piše u četvrtak Večernji list.

Predsjednik Zoran Milanović opetovano je izrazio spremnost biti posrednik, zajedno s čelnicima Turske i Srbije, u pokušaju dogovora političkih predstavnika triju naroda u Bosni i Hercegovini budući da nekoliko kriza prijeti narušiti njezinu stabilnost, a time stvoriti probleme i u susjedstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ureda hrvatskog predsjednika naveli su kako je za Hrvatsku ključno zajamčiti da Hrvati budu legitimno zastupljeni u tijelima vlasti te da ih se prestane preglasavati.

Image
KONTROVERZNA INICIJATIVA /

Milanović, Erodgan i Vučić će posredovali u prijeporima tri naroda u BiH? Dodik: 'Pozdravljam takav rasplet!'

Image
KONTROVERZNA INICIJATIVA /

Milanović, Erodgan i Vučić će posredovali u prijeporima tri naroda u BiH? Dodik: 'Pozdravljam takav rasplet!'

Milanović predložio posredovanje trojice predsjednika

“Predsjednik Milanović je u studenome prošle godine predlagao posredovanje trojice predsjednika – Hrvatske, Srbije i Turske – smatrajući kako takav format posredovanja može pomoći dogovoru između tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini - Hrvata, Srba i Bošnjaka. Republici Hrvatskoj ustavna je obveza brinuti o položaju Hrvata u BiH, kao što joj je i strateški interes cjelovita i stabilna BiH kao država triju ravnopravnih konstitutivnih naroda”, rekao je za Večernjak Nikola Jelić, glasnogovornik hrvatskog predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je da inicijativa hrvatskog predsjednika jedino ima za cilj osigurati jednakopravnost sunarodnjaka u BiH.

“Predsjednik Milanović predlagao je posredovanje trojice predsjednika isključivo s ciljem da se osigura ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH i njihova legitimna zastupljenost u tijelima vlasti. Drago mu je da razgovori zainteresiranih strana idu u tom smjeru i vjeruje kako takav format posredovanja ima realne izglede za uspjeh. Ako je moguće dogovoriti posredovanje te vrste, predsjednik Milanović će sudjelovati, ali pri tome očekuje i podršku Vlade RH”, dodao je Jelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno se i premijer Andrej Plenković susreo s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem kako bi se pokušalo približiti stajališta Hrvata i Bošnjaka u BiH o izbornoj reformi. Zajedno s time administracija EU-a i SAD-a pokušava usuglasiti ove dvije strane kako bi se došlo do izmjene Izbornog zakona, piše novinar Večernjeg lista Zoran Krešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo