Nemaju ni vode / Trinaest dugih godina obitelj Tintor živi u mraku. HEP im je obećao struju, ali od toga zasad ništa: 'Jako je teško, vjerujte mi'

Dok ih se HEP ne sjeti i ne ispuni svoje obećanje Tintorima bi dobro došao jedan jači agregat

15.1.2021.
8:00
VOYO logo

Kako se živi u selima oko Petrinje, u Direktu smo izvještavali i lani. Prije godinu dana objavili smo jednu od najzapaženijih priča 2020. - onu o Dušanu i Srđanu. Otac i sin žive 100 kilometara od Zagreba, jedini su stanovnici sela Čavlovica, nemaju vode ni struje, odjeću peru na ruke, a kupaju se s vodom zagrijanom na peći. Mislili smo tada da smo ih uveli u 21. stoljeće, jer nakon našeg priloga HEP im je do kraja godine obećao uvesti struju. Kraj godine je stigao, struju nisu dobili, a u posjet im i dalje stiže samo Branka Bakšić Mitić, koja je bila heroina i prije nego su to saznali svi u Hrvatskoj.

Jedini su, ali struje itekako vrijedni stanovnici naselja Čavlovica koje je oko 30 km udaljeno od Gline i jednako toliko od Dvora. Iako se nalaze na državnoj cesti ovdje nema ničega: ni struje, ni vode, ni signala. Tako je bilo prošle godine, tako je ostalo i do dan danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoć je u selu bila kuća broj 51, sada je broj 1. Zapravo nije ni 1, samo je bb. U njoj i dalje živi obitelj Tintor. Struju smo došli očitati bez najave, ali nema struje, nije došla.

"Jako je teško vjerujte mi, jako teško...Jako teško je u današnje vrijeme bez struje. Kada s nekim razgovaram i kažem da nemam struju oni garant se pitaju jesam li ja normalan čovjek, kao neki divljak da sam bez struje, jesam li uračunljiv ili ne", poručio je Dušan Tintor iz Čavlovice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sramote države /

Priča o Srđanu i Dušanu: Žive 100 km od Zagreba bez struje, a Direkt ih uveo u 21. stoljeće

Image
sramote države /

Priča o Srđanu i Dušanu: Žive 100 km od Zagreba bez struje, a Direkt ih uveo u 21. stoljeće

Trinaest dugih godina i 4745 mračnih dana.

"U četiri sata je mrak i sutra do pola osam san u mraku", rekao je Dušan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mraku živi i kad je potres u pitanju. Dušan ga je osjetio, ali što se dogodilo u njegovom kraju nije imao kako vidjeti.

"Nemam gdje da gledam kada nemam televiziju, jednu večer sam otišao kod jednog mog kuma da gledam. To je sve što znam, ništa više", izjavio je Dušan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne mogu gledati televiziju, ne mogu telefonirati, ne mogu oprati odjeću u perilici.

Kakav je život na Banovini u 21. stoljeću vidjeli ste prošle godine u veljači kada su reporteri RTL-a prvi put posjetili Dušana i njegova sina Srđana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da sam ljut na Dvor i Sisak i sve koji imaju veze sa strujom. Elektri ponudite priključak, nađete donatore za kabel i oni vam ne daju struju. Zašto nam ne daju struju", rekao je Srđan Tintor iz Čavlovice.

"Jednostavno se osjećaš ponižen i omalovažan i kao da vam netko kaže vi nemate pravo na svjetlost", izjavio je Dušan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada smo ih posjetili s Brankom Bakšić Mitić, koja je bila ponos Hrvatske i dobri duh Banovine i prije potresa. I ona i Tintori i mi, svi smo se veselili i planirali okrenuti janje nakon što je u Direktu HEP obećao da struja u Čavlovicu bb stiže do kraja godine. Ali bilo je to obećanje ludom radovanje.

"Jako sam razočarana jer je to van svake pameti da čovjek u 21. stoljeću nema struje. Mladi čovjek da mu ne damo nešto što bi svaki čovjek na svijetu trebao imati pravo na struju", poručila je Bakšić Mitić, dogradonačelnica Gline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući Inicijativi Ljudi za ljude i Zelenoj akciji šest obitelji na Banovini normalnije živi jer su dobili solarne panele. Ima ih i obitelj Tintor, ali kod njih ni oni ne pomažu. Nakon naše priče posjetili su ih HEP-ovci i rekli da struja kasni zbog korone. Možda je korona prerezala kablove!?

"Bili su ovdje i Pupovac i Milošević, obećali struju do kraja godine, ali ništa", rekao je Dušan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ne samo da nije dobio struju, nego je nešto i izgubio. Kuća mu nije uništena, ali nakon potresa odlutali su mu neki ukućani: 30 ovaca.

"Nisu još došle kući, od 28. do dan danas", izjavio je Dušan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dušan vjeruje da će ovce doći, ali ne i struja.

"Ne vjerujem, izgubio sam svu nadu, a najgore je kada čovjek izgubi nadu", rekao je Dušan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok ih se HEP ne sjeti i ne ispuni svoje obećanje Tintorima bi dobro došao jedan jači agregat da im žarulje ne bi bile samo za ukras.

U drugoj polovini 2020. u Čavlovicu stiže struja, tako su iz HEP-a rekli lani u veljači. Prošla je 2020., došao potres. Možda su mislili da smo zaboravili na njihovo obećanje. E, pa nismo i nećemo. Danas kažu da struja sigurno stiže do lipnja. Tintori ovo ne gledaju jer nemaju televiziju i njihovo obećanje neće čuti, ali mi sve pamtimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodin Tintor će vrlo brzo dobiti priključak dobiti struju prvom prilikom kad to dopuste vremenske prilike nevolja koja je zadesila ovaj kraj eće sigurno biti izgovor za bilo kakva kašnjenja ko je šta obećavao gospodinu Tintoru ja ne znam ja sam bio s gospodinom prije mjesec dasna u njegovoj kući i razgovarali smo na tu temu i ubjedio sam mislim da je gospodin shvatio da postoje neke okolnosti zbog kojih to do sada nije napravljeno, ali to neće vrlo brzo", poručio je Branko Jurišić, koordinator programa sanacije i obnove HEP.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo