Darinko Kosor za RTL Direkt / Trideseti rođendan prve hrvatske stranke: 'HSLS je na neki način omogućio višestranačje u Hrvatskoj'

Uljanik je otišao u stečaj, radnici su danas počeli dobivati otkaze, a jedan od onih koji su od početka zagovarali stečaj bio je upravo Kosor

20.5.2019.
22:54
VOYO logo

Državno izborno povjerenstvo objavilo je financijska izvješća stranaka u dosadašnjem dijelu kampanje za europske izbore. Najviše je potrošio SDP - dva i pol milijuna kuna. Iako mu ankete daju dvostruko više mandata od SDP-a, HDZ je dosad potrošio milijun kuna manje. 

Jedna od stranaka koje nisu previše trošile je i HSLS - nešto manje od 80.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSLS danas obilježava 30 godina svog postojanja, u tih 30 godina bio je na vlasti i pri vlasti, no Hrvatska se nije mnogo pomakla.

Predsjednik stranke Darinko Kosor u razgovoru za RTL Direkt rekao je kako se oni uzdaju u građane koji su za liberalnu ideju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku ih nema previše, računamo da će ih biti više u budućnosti. Bez liberalne ideje neće biti ni moderne Hrvatske", rekao je Kosor.

"Suština postojanja stranaka je da su u vlasti kako bi realizirale programe. Mi danas imamo stranke koje tvrde da nikad neće biti na vlasti. Na današnji dan, 20. svibnja 1989. osnovana je prva hrvatska politička stranka. To nije bio ni HDZ ni SDP, ta stranka je bio HSLS. Mjesec i pol dana kasnije osnovan je HDZ. Naši osnivači bili su prvi ljudi u Hrvatskoj koji su u starom režimo imali hrabrosti osnovati stranku. HSLS je na neki način omogućio višestranačje", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE JOŠ

HSLS-u često predbacaju, pogotovo s ljevice, socijalni stav u nazivu stranke. Tvrde da se ne može i i socijalno i liberalno. Kosor se s time ne slaže: "Jedno je socijalističko, drugo je socijalno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uljanik je otišao u stečaj, radnici su danas počeli dobivati otkaze, a jedan od onih koji su od početka zagovarali stečaj bio je upravo Kosor. Zbog toga su mu često govorili da je socijalno bešćutan.

"Socijalno bešćutni su oni koji su zadnjih deset godina doveli ovoga u Uljaniku. Prije šet godina Uljanik je bio dužan 600 milijuna eura. Tada mu je pripojen 3. maj kao spasioc. Jedan od članova Uprave, koji je prije nekoliko sati izašđao iz zatrovra, rekao je da su radili s 50 posto kapaciteta. Rekao je da nisu radili brodove, ali su isplaćivali plaće. Ne može biti plaće ako nema proizvodnje. Sve politike su krive, ali i radnici preko svojih predstavnika u Nadzornom odboru. Sada najžešći sindikalci su bili u NO-u. Ja sam se od osmog mjeseca prošle godine zalagao a stečaj. Da se tada to napravilo sigurno bi se već našao kupac za 3. maj, a imali bismo i vrijeme da razmišljamo što s Uljanikom", rekao je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirovinska reforma je jedina reforma koju je vladajuća koalicija pokrenula, a sada i od toga možda neće biti ništa.

"Živimo u društvu i državi gdje su svi za reforme, ali da se ne dogode njima osobno. U Hrvatskoj se mora duže raditi. Ja sam i za reformu povlaštenih mirovina. HSLS je podržao ovu reformu iako smo tražili da se razdvoje djelatnosti koji mogu raditi do 67., a koje ne. Dvije se mogućnosti ako je 700.000 građana potpisalo - da se ide na referendum ili da se ide u promjenu zakona. Očito ćemo o tome razgovarati za tjedan dana, kad prođu europski izbori", smatra Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo