'Muljalo se na sve strane' / Odgođena odluka o stečaju Uljanik Brodogradilišta! Oporba žestoko proziva Vladu

Image
Foto: Duško Marušić/PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL

Na Trgovačkom sudu u Pazinu odgođeno je ročište na kojem se trebalo odlučivati o pokretanju stečaja nad tvrtkom Uljanik Brodogradilište

29.3.2019.
11:50
Duško Marušić/PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Na Trgovačkom sudu u Pazinu odgođeno je ročište na kojem se trebalo odlučivati o pokretanju stečaja nad tvrtkom Uljanik Brodogradilište. Novo će se ročište održati 24. travnja, javlja reporterka RTL-a Ida Balen

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić rekao je nakon ročišta da se jučer nakon odluke o neprihvaćanju ovakvog modela restrukturiranja sastao su premijerom Plenkovićem te su razmatrali dijelove ponude strateškog partnera koji Vladi nisu prihvatljivi i tražili alternativna rješenja. Bulić je dodao kako će se dužnosnici Vlade drugi tjedan sastati s predstavnicima Europske komisije i razmatrati druge mogućnosti za spas tvrtki. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Emil Bulić je kazao i da će se danas sastati s vlasnikom Brodosplita Tomislavom Debeljakom i da je njegov plan i dalje jedna od opcija koja se razmatra.

"Ako dođe do stečaja, radnici nikada ne bi naplatili potraživanja. Stečaj bi značio likvidaciju", rekao je nakon ročišta predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Muljalo se na sve strane"

Saborski zastupnik Ivan Lovrinović kazao je da se u Uljaniku "muljalo na sve strane". "Muljalo se na sve strane i svi u tome sudjelovali. Od vladajućih do onih unutra. Vlada godinu dana najavljuje restrukturiranje i kao da su namjerno radili da radnici odlaze pa da bude što jednostavnije poslati tvrtku u stečaj", rekao je Lovrinović i dodao kako je preveliki teret na sudstvu, ako se od njih traži da donesu odluku o stečaju Uljanika i 3. maja. 

Prigovorio je da se država, iako je najveći dioničar, u Uljaniku ponašala pasivno. "Jedino što su govorili je da nam treba strateški partner, a ministar se svaki mjesec čudio novim brojkama", kazao je Lovrinović i dodao da "Plenković gasi svjetlo na hrvatskom gospodarstvu", a zatražio je i izvještaj premijera je li pronađen kriminal u Uljaniku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da je brodogradnja u velikim problemima i da se moralo pristupiti restrukturiranju Uljanika. "Dalić je formirala izraz strateški partner kao da su bombonijere pa ih netko pokupi", kazao je Lovrinović. 

Na pitanje o odgodi ročišta na kojima se trebalo odlučivati o stečaju 3. maja i Uljanik Brodogradilišta, Lovrinović je kazao da je "Plenković dao mig za stečaj". "Suci kao odgovorni ljudi imaju nade, ako to ne bude ići će se u stečaj, a to u Hrvatskoj znači pogreb. Hrvatska ima loša iskustva s preustrojem, a u ovakvom ambijentu ozbiljno se može u to sumnjati", rekao je Lovrinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada mora naći kako omogućiti nastavak brodogradnje"

SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar gospodarstva Branko Grčić rekao je da Plenkovićeva Vlada nije spremna donijeti odluku o Uljaniku i 3. maju. 

"Ponuda partnera je bila prenapuhana. Od države se tražilo previše i to je bio svojevrsni oblik ucjene Vlade. Ona ima još uvijek prostora da se zdravi dio brodogradnje spasi", kazao je Grčić.  "Vlada mora naći kako omogućiti nastavak brodogradnje kako bi se smanjio trošak krize", rekao je Grčić te dodao kako je 3. maj, koji je saniran i prodan Uljaniku u vrijeme Milanovića, sve do 2017. godine poslovao uredno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kapital je bio 900 milijuna kuna, a s Uljanikom je potonuo ispod nule", kaže Grčić te dodao da do krize u 3. maju došlo kada je Uljanik grupa iz njega povukla 500 milijuna kuna. Smatra da 3. maj zaslužuje nastavak poslovanja i da ga Vlada može poduprijeti, a da je interes države da se brodovi završe i isporuče te da se time smanji trošak državnih jamstava.   

"Uljanik je puno teži problem jer svi financjiski parametri upućuju da je to da je tamo teška situacija", kazao je Grčić i dodao da Vlada Zorana Milanovića nije radila ništa mimo zakona kada je davala garancije za gradnju brodova. Napomenuo je da je revizija ugledne PwC početkom 2017. godine kazala da je razlika između ugovorenog i stvarno utrošenog bila 6,8 milijuna kuna, dok je u 2018. godini ona narasla na 950 milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jesu li oni narasli u godinu dana ili je prikrivao podatke", pita se Grčić te dodao kako nikoga ne želi prozivati i da je ministar Marić reagirao kada je prvi puta vidio to izvješće. 

"Mi bi htjeli da se država ne miješa, ali duboko je involvirana i mora spasiti što se da spasiti", kazao je Grčić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada ne može podržati restrukturiranje

Podsjetimo, jučer je na Trgovačkom sudu u Rijeci odgođeno ročište na kojem se trebalo odlučivati o otvaranju stečaja nad brodogradilištem 3. maj, a premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade rekao kako Vlada ne može podržati restrukturiranje Uljanika jer bi ono porezne obveznike minimalno stajalo 7,5 milijardi kuna čime je brodogradilište došlo na korak do stečaja. 

"Provođenje ovakvog programa restrukturiranja od Vlade odnosno države zahtijevalo bi dodatno veliko i izdašno financijsko izlaganje, a bilo bi i nedvojbeno veliko opterećenje za sve hrvatske građane i za sve porezne obveznike. S obzirom na sve okolnosti, to nas upućuje na zaključak da je održivost predloženog koncepta restrukturiranja upitna, slijedom čega Vlada u ovom trenutku ovakvo restrukturiranje ne može podržati i ostajemo otvoreni da tražimo dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci", rekao je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak za otvaranje stečaja nad Uljanik Brodogradilištem pokrenula je Fina u siječnju kada su naveli da je ta tvrtka 21. siječnja imalo evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana u ukupnom iznosu od 75,9 milijuna kuna.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo