makroekonomska kretanja / Trend pozitivnih kretanja: očekuje se nastavak rasta potrošnje 18. mjesec zaredom

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u ponedjeljak prvu procjenu prometa u trgovini na malo u siječnju, a makroekonomisti očekuju nastavak rasta potrošnje već 18. mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije

14.3.2016.
7:44
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u siječnju za 3,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 2 do 4,2 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to sporiji rast nego u prosincu prošle godine, kada je promet u trgovini na malo skočio 4,8 posto, najviše u više od osam godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time bi se nastavio višemjesečni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je pad potrošnje posljednji puta zabilježen u srpnju 2014. godine.

Rast potrošnje 18 mjeseci zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povećanje zaposlenosti na godišnjoj razini na kraju 2015. i nastavak deflatornih pritisaka trebali bi datipoticaj rastu prometa u maloprodaji i na samom početku 2016.", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Makroekonomisti ističu i kako pozitivno na potrošnju utječu pad cijena goriva, rast povjerenja potrošača i promjene poreza na dohodak, uvedene početkom prošle godine, koje su potaknule rast neto plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima DZS-a, u prošloj je godini prosječna neto mjesečna plaća u pravnim osobama iznosila 5.711 kuna, što je realno 3,7 posto više nego u prethodnoj godini.

"Očekujemo nastavak rasta potrošnje, na što upućuju indeksi pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača koji su vjerojatno ohrabreni izostankom inflatornih pritisaka i nastavkom oporavka gospodarstva", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno je objavljeno da je, ponajviše zahvaljujući jačanju domaće potražnje, hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom lanjskom tromjesečju porastao 1,9 posto na godišnjoj razini, što je već peti kvartal zaredom kako gospodarstvo raste. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo