TREĆA PO SEIZMIČKOJ AKTIVNOSTI U JADRANSKOJ ZONI: / Postoji li krizni plan djelovanja u slučaju potresa u Zadarskoj županiji?

Image

Područje sjeverne Dalmacije u koje spadaju Zadarska i Šibensko-kninska županija po svojoj seizmičkoj aktivnosti spada na treće mjesto u jadranskoj zoni, a potres magnitude 4.

30.12.2020.
22:48
VOYO logo

Potresne scene iz Sisačko-moslavačke županije koje su obišle Hrvatsku i svijet nikoga nisu ostavile ravnodušnima. Budući da se potres osjetio gotovo u svim dijelovima Lijepe naše, pa i u susjednim državama, ali i u nekim drugim europskim zemljama, teško je ne zapitati se kakav je krizni plan za određenu županiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portal eZadar postavio je upravo to pitanje - postoji li krizni plan djelovanja u slučaju prirodnih katastrofa za Zadarsku županiju.

Image
ŠTO JOŠ MOŽEMO OČEKIVATI? /

'Ovakav maksimalan potres događa se jednom u 100.000 godina. Moguće da smo baš imali tu nesreću...'

Image
ŠTO JOŠ MOŽEMO OČEKIVATI? /

'Ovakav maksimalan potres događa se jednom u 100.000 godina. Moguće da smo baš imali tu nesreću...'

Zadarska županija treća po seizmičkoj aktivnosti

Područje sjeverne Dalmacije u koje spadaju Zadarska i Šibensko-kninska županija po svojoj seizmičkoj aktivnosti spada na treće mjesto u jadranskoj zoni. Potres magnitude 4.7 u okolici Zadra zabilježen je 1. studenog, podsjeća eZadar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plan djelovanja kod prirodnih nepogoda za 2021. za ovu županiju u Dalmaciji je donesen na prošloj sjednici Županijske skupštine, donosi se kao godišnji Plan za prirodne nepogode koje su, na temelju Procjene rizika od prirodnih nepogoda i nesreća (također donesenih od strane Županijske skupštine), prepoznate kao posebne specifične opasnosti za naše područje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planom djelovanja u području prirodnih nepogoda za Zadarsku županiju za 2021. određene su mjere i postupanja u slučaju nastanka prirodnih nepogoda izglednih za Zadarsku županiju: suša, olujni i orkanski vjetar, obilne oborine, snježnih nanosi i lavine, poledica, tuča i mraz. Štete zabilježene uslijed ovih prirodnih nepogoda u poljoprivredi, na javnoj infrastrukturi i imovini stanovništva uzrokovale su proglašenja elementarnih nepogoda u Zadarskoj županiji od 2007. do 2020 godine.

Što stoji u dokumentima?

Upravo štete uzrokovane navedenih prirodnim nepogodama bile su polazište za definiranje prirodnih nepogoda obuhvaćenih ovim Planom djelovanja. Plan djelovanja uključuje detaljnu analizu svake od navedenih prirodnih nepogoda kao meteorološke pojave, učestalost i opseg nastanka, prouzročene štete na području Županije, preventivne mjere, mjere za ublažavanje/otklanjanje izravnih posljedica te procjenu opreme i drugih sredstava za djelomičnu sanaciju šteta. Na istoj sjednici Skupštine usvojena je i Analiza sustava Civilne zaštite za proteklu i dio ove godine te Plan razvoja sustava za razdoblje 2021.-2023. Ovi dokumenti se također izrađuju i donose kao godišnji dokumenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadarskoj županiji kao sudioniku sustava civilne zaštite Zakon propisuje obvezu financiranja civilne zaštite isključivo kao paušalnu obvezu bez fiksnih postotaka izdvajanja u odnosu na izvore prihoda. Zadarska županija temeljem posebnih propisa planira i osigurava sredstva za podmirivanje troškova operativnog djelovanja temeljnih operativnih snaga (vatrogastvo, Crveni križ, HGSS), sredstva za djelovanje ostalih pravnih subjekata od interesa za sustav civilne zaštite (udruge), te za ostale aktivnosti civilne zaštite (planski dokumenti, oprema, vježbe, edukacije, baza podataka o pripadnicima operativnih snaga, međužupanijska suradnja i dr.). Za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite u 2021. godini planirano je 3.644.000,00 kuna s planiranim izdvajanjem u 2022. i 2023.godini usklađenim sa zakonskim obvezama i fiskalnim mogućnostima Zadarske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plan djelovanja kod prirodnih nepogoda i Analiza sustava CZ s Planom razvoja su dokumenti izrađeni po propisno različitim osnovama, ali u navedenim situacijama su jako i usko povezani, piše eZadar.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo