'Trebamo li nabaviti gas-maske?!'

"Jutros je ovdje neizdrživo!

26.10.2012.
13:38
VOYO logo

Na službenim stranicama grada objavljeno je i upozorenje građanima o zagađenosti zraka u kojem stoji kako je satna granična vrijednost za sumporvodik 7 µg/m3, a najveća koncentracija u Slavonskom Brodu izmjerena je u 8 sati i iznosila je 39,6 µg/m3"! Radi se o četvrtoj po veličini koncentraciji koja je izmjerena na mjernoj postaji Slavonski Brod od kako se vrše mjerenja. Zabrinjava i visoka koncentracija benzena čija satna vrijednost prekoračuje godišnju graničnu koncentraciju.

Upozorenja stižu i od Građanske inicijative za čisti zrak koja ističe kako je koncentracija sumporvodika u zraku u Slavonskom Brodu jutros bila alarmantno visoka i najviša izmjerena ove godine. "Nakon što je 22. listopada zrak u Slavonskom Brodu tri sata kontinuirano sadržavao alarmantno visoke koncentracije sumporovodika s najvećom vrijednosti između 9 i 10 sati od 26,5 µg/m3, danas je već pet sati ponovo kontinuirano visoka koncentracija sumporovodika iznad granične vrijednosti: 7 µg/m3", kažu iz udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Besmislena upozorenja, a nitko ništa ne poduzima'

Na njihovoj Facebook stranici javljaju se brojni ogorčeni Brođani: "Hoće li itko išta poduzeti u vezi toga?!?! Neće, jer ne smije! Spasit ćemo se samo ako se među nama nađe netko dovoljno lud da raznese tu rafineriju u zrak!", jedan je od objavljenih komentara. A evo i sljedećih:

"Jutros meni moja curica na putu u vrtić kaže: 'Mama, meni nešto jako smrdi. Znam, dijete, svježi jutarnji zrak ti smrdi. Žalosno, ali istinito", cinično se izrazila jedna gospođa. "To, dakle, znači da trebamo u nabavku gas-maske, ne smijemo izlaziti iz kuća ili što? Besmislena upozorenja, a nitko ništa ne poduzima", ističe drugi građanin, a jedna komentatorica pita se, pak, gdje je gradonačelnik da se izjasni o ovome i nešto poduzme. "Glavno da se gradi bazen! Sada treba sve alarmirati, stanje je i više nego opasno, zvati ministra!!", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod Zmajlovića - muk

Danas.hr u okviru svog projekta Djeluj lokalno je i zvao ministra za zaštitu okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, odnosno njegovu glasnogovornicu Dijanu Sušac koja nam se do objave ovog teksta nije javila na telefon niti nam odgovorila na upit. Zato smo nazvali Zmajlovićevu ipak agilniju prethodnicu, bivšu ministricu zaštite okoliša Mirelu Holy.

A prema njezinim informacijama, ništa se značajnije na rješavanju problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu nije napravilo. A evo gdje se otprilike stalo: dok je ona bila na čelu Ministarstva, zajedno s predstavnicima građana, vlasti i rafinerije te srpskih ministara imala je sastanak u Slavonskom Brodu gdje je dogovoreno da će se napraviti plan modernizacije rafinerije koji bi kroz određeni vremenski period trebao dovesti do poboljšanja stanja u okolišu. Modernizacija bosanskobrodske rafinerije trebala je biti teška navodno oko 500 milijuna eura te je trebala biti gotova kroz naredne četiri godine. "U međuvremenu ja sam otišla iz Ministarstva", priča nam Holy prije čijeg je odlaska održan i sastanak Povjerenstva koje se trebalo baviti tom problematikom. I tu izgleda priča s rješavanjem ovih problema staje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Krivi su Ministarstvo i Janaf'

Tako barem kaže gradonačelnik Duspara koji nije bio zadovoljan ni smjerom ni brzinom rješavanja problema za vrijeme tadašnje ministrice Holy, no od njezinog odlaska izgleda tek nastaje teški zastoj.

"Trebala je biti napravljena druga mjerna postaja za koju je naše Ministarstvo trebalo raspisati natječaj, no ni to nije napravljeno", žali se gradonačelnik koji smatra kako su dogovori oko modernizacije rafinerije "puste priče".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovom mišljenju, glavni krivci za ovu situaciju u Slavonskom Brodu su Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Janaf. "Mi imamo situaciju da Janaf i državne tvrtke potpisuju ugovore s bosanskobrodskom rafinerijom, a da mi nismo uopće upoznati s tim što se tamo potpisuje. Jutros je konstantno povišena razina sumporvodika i ostalih elemenata, i to četiri, pet puta iznad dopuštenih razina, i mi sada upućujemo dopis predsjedniku, premijeru i ministrima, te u rafineriju jer je stanje jutros neizdrživo", kaže nam Duspara te dodaje:

"Janaf gleda samo svoj profit i da isporuči što više nafte. A što više nafte isporuči rafineriji, nama je veće zagađenje". Gradonačelnik tvrdi kako iz rafinerije svoje ministre uvjeravaju da njihova mjerna postaja ne pokazuje zagađenje. "Naravno da ne pokazuje kad oni nemaju mjernu postaju!", odgovara sam sebi Duspara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koje je rješenje?", pitali smo ga. "Rješenje je da Janaf smanji isporuku nafte ako rafinerija ne poštuje granice zagađenja, odnosno ne smanji zagađenje. Nema drugog načina", zaključuje Duspara.

Dajte svoju ocjenu onoga što ste pročitali, iznesite koje vas poteškoće muče, što biste najradije promijenili u svom gradu, a na što ste ponosni. Na adresu djelujlokalno@portal.net.hr šaljite nam svoje priče, a mi ćemo potražiti odgovore na vaša pitanja i tražiti očitovanje nadležnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo