žestoko u drugom krugu / Traži se 14 župana. Tresu se utvrde HDZ-a i nedodirljivi župani: 'Nisam ja preletač, on će biti sletač'

Vašu dozvolu za glasanje iskoristiti možete već u nedjelju kada kemijske imaju moć.

28.5.2021.
8:15
VOYO logo

Županije. Što točno župani i županijska vijeća rade, zašto ih imamo toliko i ima li smisla uopće takav ustroj? Stručnjaci za javnu upravu stalno upozoravaju da je sustav kakav imamo besmislen i nepotreban, ali niti jedna jača politička opcija ne zagovara ukidanje županija jer što bi onda tisuće njihovih ljudi radilo. Nekad davno zagovarali su to MOST-ovci, a sad se njihov lider Božo Petrov natječe za župana protiv HDZ-ovog Nikole Dobroslavića na jugu Hrvatske. Nije to jedina utrka gdje ide desni na desnijeg. U Ličkoj borbi za župana odlučivat će svaki listić. Darko ex HDZ Milinović ide protiv Ernesta HDZ Petrya. U drugom krugu je 14 bitki za župane. 

Izabrano je pet župana i jedna županica, 14 fotelja čeka nove - stare vlasnike. 20 godina ga zovu župan Stjepan Kožić. U prvom krugu više od polovice glasača je reklo da on ne treba i dalje biti na čelu zagrebačke županije koja ima 300 tisuća stanovnika, a živi u sjeni grada Zagreba. Čak je i formalno središte županije u Zagrebu. Da je vrijeme za novog župana misli Mihael Zmajlović koji u drugom krugu lovi 15 posto Kožićeve prednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Smatram da će ovo biti referendum protiv HDZ,  javna tajna da je pristao biti mamac HDZ-a, a onda će odstupiti'', rekao je Mihael Zmajlović, kandidat za zagrebačkog župana.

''Gledate, gospodin Zmajlović izmišlja o meni, on misli da je u županiji kao u Saboru tamo se može puno zujati, ali malo meda davati'', kazao je Stjepan Kožić, kandidat za zagrebačkog župana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni Radimir Čačić nije u prvom krugu izabran. Štoviše, nije ga podržalo gotovo sedamdeset posto građana. Puno bolje nisu prošli Damir Bajs ni koprivničko-križevački Darko Koren, čak ni do sada pet puta biran župan Zlatko Komadina kojem sada Garri Cappelli poručuje da mu je vrijeme za odmor. 

Darko Milinović također mora u drugi krug. 66 posto Ličana nije glasalo za njega. Bivšeg HDZ-ovca, čeka sadašnji Ernest Petry. Razlika je bila samo 300 glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Darko Milinović je pokazao što je napravio u 20 godina. Kraj nam je iseljen, nemamo radnih mjesta. Ja nisam preletač kao što govori Drako Milinović, ja sam dijete Hrvatske demokratske zajednice od 1990. i u nedjelju će  se vidjeti da je Darko Milinović dobar sletač'', rekao je Ernest Petry, kandidat za ličko-senjskog župana.

Image
lokalni izbori /

Mihanović će tražiti da se Puljkov zamjenik povuče

Image
lokalni izbori /

Mihanović će tražiti da se Puljkov zamjenik povuče

Nedodirljiv 12 godina bio je Nikola Dobroslavić. Ni on nije u prvom krugu nije pobijedio, 60 posto građana ga više ne vidi na čelu dubrovačko-neretvanske županije. Ali je imao dvanaest i pol tisuća glasova više nego Božo Petrov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Split. Bivši ministar unutarnjih poslova pokušava pobijediti HDZ-ovog Blaženka Bobana koji ima dvostruko više glasova i koji brani mandat.

''Sad je druga utakmica i HDZ je zabrinut i to govori dolazak premijera uz spontanu pljeskanje djece sto je svojstveno premijeru'', izjavio je Ranko Ostojić, kandidat za splitsko-dalmatinskog župana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali HDZ-ova utvrda šibensko-kninska županija mogla bi pasti. 183 glasa! Tolika je bila razlika u šibensko-kninskoj županiji između dosadašnjeg gradonačelnika Knina Marka Jelića i župana Gorana Pauka koji vlada 15 godina. I pazite sad ovo postoji nešto oko čega su se složili SDP, Most, Domovinski pokret pa čak i Stipe Petrina. Svi oni misle da je Jelić bolji izbor za tu županiju nego Pauk. Dali su mu podršku i sklopili neformalnu koaliciju vezano za suradnju u skupštini. Evo što je o tome rekao Pauk.

''Mislim da im to neće proći, no pasaran'', rekao je Goran Pauk, kandidat za šibensko-kninskog župana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovdje  se radi o regionalnoj razini gdje se radi o konkretnim programskim stvarima. Ideologija je na razini države. Nema potrebe da Pauk tako komunicira, ali ta sredstva su mu dozvoljena'', komentirao je Marko Jelić, kandidat za šibensko-kninskog župana.

Vašu dozvolu za glasanje iskoristiti možete već u nedjelju kada kemijske imaju moć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo