'Trančirali' šest svinja tik uz osječku katedralu

'Vjerujem da su moji preci u ovom dvorištu čak i klali svinje jer su ovdje prije bili svinjci. Mi ovdje samo režemo meso.

21.12.2010.
8:39
VOYO logo

U osječkoj Pejačevićevoj ulici na kućnom broju 3 protekle subote zbio se zacijelo jedinstven događaj u Hrvatskoj. Tu je održano kolinje, točnije, obrada čak šest prasića, a riječ je o prvoj kući do katedrale i Župnoga ureda!

Veselo društvo ondje se okuplja već šestu godinu za redom, a činjenica da se u dvorištu reže tek zaklano prase, kažu, ne smeta ni susjedima u dvorištu, ali ni Župnom uredu, čiji su zidovi naslonjeni na kuću Draška Flačera. Kod njega se "trančiralo" meso i mljele kobasice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da su moji preci u ovom dvorištu čak i klali svinje jer su ovdje prije bili svinjci. Mi ovdje samo režemo meso. Inače, prije nekoliko godina razmišljali smo da bismo mogli organizirati kolinje čak i na Trgu A. Starčevića. Ipak je to naša tradicija koju nam, bar za sada, neće ukinuti", ispričao je Flačer za Glas Slavonije.

Pomagali su mu prijatelji, prvi susjed Goran Reinspach i Tomo Maltašić iz Višnjevca. Iako bi bilo logičnije da su meso odnijeli kod Maltašićevih, u obradi svinjetine više guštaju u središtu Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Planiramo se ovako družiti sve dok nas služi zdravlje i dok nam to dozvoli Europska unija. Kao pravi Slavonci volimo dobro pojesti, pa se tako već zna da nakon klanja slijedi čašćenje. Kobasice, sarme, salenjaci, obarotina i ostale delicije kušamo potkraj dana. Najvažnije nam je da se dobro družimo", poručio je Maltašić.

Susjedima ne smeta kolinje u centru Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni mirišu i pate što su tako blizu, a tako daleko. Šalim se, ali doista, nitko nam nije uputio ni jednu ružnu riječ", kaže Flačer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo