NOVOSTI U ZAGREBU / Tomašević: 'Izabrana je još jedna pročelnica...'; Objavio odličnu vijest za umirovljenike, a govorio je i o Ciboni te novom ministru

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je održao redovnu konferenciju za medije na kojoj je govorio o problemu otpada, KK Ciboni, ministru Paladini, a za umirovljenike je imao posebno dobru vijest...

12.4.2022.
11:02
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obilježio je u utorak završetak radova na izvanrednom održavanju Domovinskog mosta koji su izvedeni temeljem Projekta sanacije Domovinskog mosta u Zagrebu, nakon čega je održao redovnu konferenciju za novinare.

Tomašević je kazao da je završena sanacija Domovinskog mosta, koje je bilo prvo gradilište koje je otvorio otkako je gradonačelnik Zagreba. "Radovi su koštali 13,5 milijuna kuna i to je nastavak ove priče koje smo rekli da ćemo potrošiti do kraja mandata oko 400 milijuna kuna u ulaganja u sanaciju i posljedice konstrukcijskog ojačanja svih mostova u Zagrebu. Dio ćemo financirati iz proračuna, međutim dio iz EU fondova", kazao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da je imenovana još jedna pročelnica gradskog Kontrolnog ureda - Vera Marelja, inače revizorica, koja ima iskustva u revizijama i kontrolama u javnom sektora.

Uskrsnice umirovljenicima

"Grad Zagreb je i ranijih godina umirovljenicima čije su mirovine ispod 1700 kuna mjesečno isplaćivao uskrsnicu. Ona je bila do sada 100 kuna, ove godine bit će 200 kuna", kazala je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec, dodajući da su te isplate već u tijeku. "Nadamo se da će ova mala uskrsnica pomoći umirovljenicima bar malo", dodala je Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom su uslijedila novinarska pitanja.

Upitan o stanju u Ciboni, Tomašević je kazao da ne zna otkuda informacija da se oni do kraja travnja trebaju maknuti iz dvorane i da pokriju dug prema Gradu odjednom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikako podmirenje duga prema gradu se ne inzistira da se riješi sad. Nevjerojatno je da je prošla uprava dovela klub na rub propasti, imaju 35 milijuna kuna duga. Kako je to prošla vlast dopustila? Dugovi se moraju sanirati, prema pravilima se ne može dalje financirati iz proračuna. Što se tiče Sportskog saveza Zagreba, morali smo unutar sporta u Zagrebu isto smanjiti troškove. Tu je bilo jako puno nepravilnosti i trošenja novca koji nisu bili usmjereni na sportaše i trenere. Sigurno ima prostora da se novac preusmjeri", rekao je Tomašević.

"Što se tiče duga prema gradu, da smo inzistirali da se plati mogli smo ih već ovršiti. Ali nismo, želimo dati priliku novoj upravi da pokuša izvući Cibonu iz ove situacije", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem odvoza plastike

Govoreći o otpadu, Tomašević je kazao da je dobro što su građani počeli više odvajati otpad i potom komentirao problem odvoza plastike. "Čistoća će povećati broj spremnika na javim površinama. Kako će odluka stupiti na snagu, tako će se mijenjati i količine otpada. I tome će se prilagođavati i odvozi i spremnici", rekao je Tomašević.

"Postoji izmjena odluke koja je u javnom savjetovanju koja omogućuje da boksove stavimo na javnu površinu, da Grad izda dozvolu građanima da spremnike koji bi trebali biti na njihovoj površini, tamo gdje to nije moguće stave na javne površine i dobiju dozvolu grada za to. U tu svrhu je Čistoća napravila javni poziv predstavnicima suvlasnika višestambenih zgrada da se jave ako imaju takvu situaciju", kazao je Tomašević te dodao da na teren izlaze timovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobili smo 1200 prijava i već je do sada obrađeno 500 prijava, a nove dolaze. Povećavamo timove i uskoro će se svim tim građanima javiti timovi. Oni izlaze na teren, utvrđuju postoji li mjesto na zemljištu vlasnika višestambenih zgrada, ako to ne postoji, na licu mjesta se gledaju mikrolokacije koje su najmanje štetne gdje bi se postavili boksovi u koje idu spremnici i koji će biti pod kontrolom suvlasnika zgrada", kazao je.

Image
SADA JE I SLUŽBENO /

Od srpnja kreće novi model naplate otpada u Zagrebu: Za nepropisno odlaganje spremne i novčane kazne

Image
SADA JE I SLUŽBENO /

Od srpnja kreće novi model naplate otpada u Zagrebu: Za nepropisno odlaganje spremne i novčane kazne

Tomašević je rekao i da se u određenom broju slučajeva uspijeva uvjeriti stanare da stave spremnike na svoju parcelu, a tamo gdje se to ne uspije, dogovori se da nekoliko ulaza koristi spremnik od 1100 litara. "Mislim da je to u interesu grada i građana", dodao je. Tomašević je kazao da imaju određene podatke o broju odvoza te da se na licu mjesta dogovara je li potreban jedan spremnik ili više njih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O obnovi nakon potresa: 'Čekamo rezultate'

Zagrebački gradonačelnik potom je upitan utječi li repovi oko imovine ministra graditeljstva Ivana Paladina na proces obnove. "To morate njega pitati", kazao je Tomašević, dodajući da jednom tjednu imaju koordinaciju između Grada i Ministarstva.

"U travnju su napravljena određena obećanja prema Gradu i građanima koja se tiču obiteljskih kuća i višestambenih zgrada. Čekamo rezultate. Grad je spreman napraviti sve što treba da pomogne, ali znate da je naša ingerencija prema Zakonu vezana za obnovu privatnih zgrada nikakva", rekao je Tomašević. Kazao je da ne mogu raditi ono što nije njihova zakonska nadležnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je rekao i da je na Fondu za obnovu odluka tko će biti ravnatelj istog. "Ministarstvo donosi odluke, provodi ih Fond, sve je u rukama države", kazao je Tomašević.

Govoreći o rekonstrukciji Vlade, Tomašević je kazao da je to odluka, ali i odgovornost premijera Andreja Plenkovića. "Na njemu je da bira suradnike", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o radnom vremenu tržnica Grada Zagreba, Tomašević je kazao da je dogovoreno da će se produljiti njihovo radno vrijeme do 16 sati te da ono ovisi o prodavateljima.

"Na pet tržnica je dogovoreno da se produži radno vrijeme. Sad rade do 16 preko tjedna, do 14 preko vikenda. Promijenile su se navike i stil života. Možda će se i produžiti radno vrijeme, vidjet ćemo kako će reagirati i građani i prodavači. Nema puno gradova toliko otvorenih tržnica svaki dan, i to je nešto što moramo unaprijediti", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem Jakuševca

Tomašević je upitan je li prevario birače s obzirom da je rekao da drobilice neće biti na Jakuševcu.

"Bit će više lokacija. Imamo prijedlog od države vezano za treću lokaciju pa ćemo vidjeti koliko je to ekološki. Drobilice će raditi na više lokacija, kako bi se obrađivao građevinski materijal koji nastaje od obnove. Ideja je da ga se obradi i reciklira i vrati nazad u obnovu kao građevinski materijal. Ako je sve u skladu s dozvolama, eko standardima, ne vidim tu problem". Tomašević je kazao i da se radi na novoj kompostani i sortirnici te novom sustavu kako bi se zatvorilo odlagalište Jakuševec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na pitanje o mjeri roditelj odgojitelj, Dolenec je kazala da nisu nastupile okolnosti koje bi dovele do odgode te odluke. 

"Nama je u mandatu važno proširiti kapacitete gradskih vrtića. Sada pripremamo 24 projekta koja ćemo prijavljivati na javni poziv. Imamo nekoliko prostora koji se mogu pretvoriti u pomoćne objekte vrtića. To su Sesvete, Dubrava i Žitnjak, Peščenica. Što se tiče kriterije upisa, oni su uvijek isti. Raseljene osobe iz Ukrajine, sve smo akomodirali u zahtjeve i tako ćemo nastaviti", kazala je zamjenica gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo