PLINSKI RATOVI /

Tomašević: 'Građanima nudimo za 10 centi jeftiniji plin. Dobit će pismo, evo što im je činiti'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Građani se do 23. rujna trebaju odlučiti žele li da im plin nastavi dolaziti iz Zagreba ili od tvrtke Međimurje-plin, objasnio je Tomašević

2.9.2024.
13:31
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Gradska plinara Zagreb - Opskrba građanima koji žele ostati kod njih ponudit će cijenu plina nižu za 10 centi od cijene koja bi na temelju odluke HERE o rastu nabavne cijene plina u javnoj opskrbi trebala biti 52,2 eura po megavatsatu, poručio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. GPZO će građanima Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića ponuditi cijenu od 52,1 euro po Megavatsatu, a ponuda će vrijediti do 23. rujna, naglasio je Tomašević.

Cijena će vrijediti za cijelu plinsku godinu, odnosno do 1. listopada 2025. godine i Gradska plinara Zagreb ju ne smije mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U kolovozu smo upozorili da HERA nije donijela odluku i nije odredila nabavnu cijenu plina i da bi bilo dobro da se to napravi što prije, a ne čeka zakonski rok. Cijena plina po megavatu je po odluci HERA-e na području Zagreba 52,2 eura, što uključuje trošak plina, trošak opskrbe plinom (to je marža) i trošak distribucije plina. Sve to je bez PDV-a", kazao je Tomašević pa najavio da će zagrebačka Gradska plinara ponuditi nešto niže od toga - cijenu od 52,10 eura po megavat satu bez PDV-a.

PDV na tu cijenu iznosi pet posto, a Tomašević ističe da ona neće biti konačna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da bi se ona još dala spustiti s obzirom na najavljene subvencije Vlade. "Na nju idu još subvencije Vlade koje ćemo vjerujem saznati do kraja ovog tjedna pa bi se ova cijena trebala spustiti i za Međimurje-plin i Gradsku plinaru Zagreb. Do sada je uvijek bilo da su subvencije jednako vrijedile za oba opskrbljivača", istaknuo je.

Image
JE LI CIJENA REALNA? /

Pudić o poskupljenju plina: 'Iako se 30-ak posto čini značajno, moramo znati...'

Image
JE LI CIJENA REALNA? /

Pudić o poskupljenju plina: 'Iako se 30-ak posto čini značajno, moramo znati...'

Upute za građane

Objasnio je da Gradska plinara Zagreb može ponuditi 10 centi nižu cijenu jer se nakon natječaja u svibnju, u jednom trenutku spustila cijena plina na međunarodnom tržištu što je plinara iskoristila i kupila određenu količinu plina.

Dodao je da će građani ovaj tjedan na kućne adrese dobiti pismo s dva dokumenta u kojima ih se poziva na prijeđu na tržišnu uslugu. Ako to ne učine do 1. listopada, automatski idu na javnu uslugu Međimurje-plin.

"Ako žele ostati kod Zagrebačke plinare, moraju predati zahtjev za promjenu opskrbljivača što je jedan dokument, a drugi je ugovor o opsrkbi plinom. Ako žele ostati kod GPZO-a, dokumente trebaju ispuniti i potpisati te poslati besplatno poštom ili slikati i poslati mailom", objasnio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponuda vrijedi do 23. rujna od godine pa će građani imati 10-ak dana da se odluče koja im je ponuda prihvatljivija.

Pismo će dobiti svi osim dvije kategorije građana - oni s velikim dugovima i oni s jako malom potrošnjom, odnosno prazni stanovi. "Ljudi ne moraju čekati pismo jer na web stranicama GPZO-a mogu već sada skinuti ugovor i zahtjev, isprintati ga, potpisati i poslati", zaključio je gradonačelnik, naglašavajući da je bitno da se sve zaključi do 1. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Pred izbore široke ruke, a sad idu rezovi: Računi za struju i plin mogli bi skočiti!

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo