VELIKA AFERA KOJA TRESE HRVATSKU: / 'Bit će sankcija, ove godine smo imali 67 slučajeva, a javnost za nijedan ne zna'

Image
23.11.2016.
11:50
VOYO logo

Na početku emisije ministar Tolušić osvrnuo se na aferu s potporama za zemljište koje su se davale bez znanja vlasnika.

'Ja mislim da je namjera bila dobra, da se što više zemlje stavi u funkciju. Međutim, uvijek ima onih koji ono što je dobro zloupotrebljavaju. Donijeli smo novi pravilnik i više se neće moći netko upisati u ARKOD bez suglasnosti vlasnika zemljišta. Kad se ne zna vlasnik, onda ćemo napraviti jednu iznimku kada se može upisati, a da se naprave svi modaliteti da se vlasnik pokušao naći ili obavijestiti', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
INSPEKCIJA OBIŠLA 10 DISTRIBUTIVNIH CENTARA, POKVARENO MESO PRONAŠLI U SVIMA: /

Tone mesa bit će uništene, evo gdje je najgore

Image
INSPEKCIJA OBIŠLA 10 DISTRIBUTIVNIH CENTARA, POKVARENO MESO PRONAŠLI U SVIMA: /

Tone mesa bit će uništene, evo gdje je najgore

Uvođenje jedinstvenog pravilnika

Ministar Tolušić je kazao da ministarstvo radi na izmjeni cijelog sustava koji se odnosi na povlačenje novca iz fondova EU-a te kako će biti potrebna dva mjeseca da se sustav pojednostavni te uvede jedinstveni pravilnik za sve.

Na pitanje zna li nešto vezano uz prijavu o potporama za soljenje ribe, odnosno da pojedine tvrtke uzimaju potpore za ručno soljenje ribe, a zapravo je sole u Albaniji i drugim državama, ministar je odgovorio da je tu informaciju dobio jutros te da će je provjeriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Intencija je da vratimo povjerenje u sustav i da uvedemo nekakav red. Sadašnja situacija u ratarstvu, stočarstvu, veterini, zdravstvenoj ispravnosti hrane je odraz situacije na tržištu i kaosa. Imamo nekontrolirani kaos gdje u toj situaciji netko dobro pliva', kazao je ministar.

Image

Zdravstveno neispravna hrana

Komentirajući posljednju aferu koja je potresla Hrvatsku o zdravstvenoj neispravnosti hrane, ministar Tolušić kazao je da je većina hrane na našem tržištu zdravstveno ispravna, no ima očito jedan dio koji je zdravstveno neispravan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Jedina razlika danas i prije tri mjeseca ili prije dvije godine je što danas Ministarstvo poljoprivrede ili veterinarska inspekcija obavještavaju javnost o nađenim slučajevima. Mi smo ove godine imali 67 pozitivnih nalaza na salmonelu, a hrvatska javnost ne zna za nijedan. Ja smatram da treba javnost obavijestiti', rekao je ministar te dodao da su trgovački lanci prema zakonu dužni raditi samokontrole proizvoda.

'Neki to rade izrazito kvalitetno i redovito, a neki to ne rade. Oni koji ne rade, bit će sankcionirani', rekao je te najavio kako ovih dana očekuje laboratorijske nalaze nedavno provedenih inspekcija te da će onda javnosti podastrijeti što su otkrili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki propusti

Dodao je i da je po onome što je čuo od inspektora bilo manjih nepravilnosti, ali da je u nekoliko slučajeva bilo i zaista velikih.

'Svi nalazi veterinarske inspekcije koji pokažu zdravstvenu neispravnost hrane bit će javno objavljeni. Ministarstvo objavljuje sve i od toga ne želimo odstupiti. Imamo inspekcije, imamo dobre zakone, samo ih očito posljednjih godina nismo primjenjivali. Nekomu je to tako odgovaralo. Ja mislim da radimo pošten i korektan posao i tako će biti i ubuduće', rekao je Tolušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će do kraja godine u saborsku proceduru biti poslan prijedlog zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi, s kojim se neće moći regulirati cijena proizvoda na tržištu, ali će se moći regulirati da ona na polici u trgovini ne može biti niža od proizvodne cijene s PDV-om.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo