OVO JE NAJVEĆA NEPRAVDA MIROVINSKOG SUSTAVA: / 'Udovice odluče uzeti penziju pokojnog supruga i opet jedva preživljavaju...'

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/iLUSTRACIJA

Umjesto dvije mirovine, dakle suprugove i vlastite, njezini prihodi svode se na obiteljsku mirovinu. Ta mirovina nije velika i zato često dolaze u zonu siromaštva.

8.2.2020.
23:26
Hrvoje Jelavić/PIXSELL/iLUSTRACIJA
VOYO logo

U hrvatskom društvu ponovno se progovara o nepravdi mirovinskog sustava, a tema su obiteljske mirovine. Kako kažu stručnjaci ovog područja, obiteljske mirovine su zapravo najveća nepravda hrvatskog mirovinskog sustava. Član Nacionalnog vijeća za umirovljenike, Željko Šemper iz Koprivnice, za Radio Dravu objasnio je u čemu je problem.

Image
Image

20.11.2013., Zagreb - Raspravom o Zakonu o mirovinskom osiguranju, Sabor je nastavio 10. sjednicu. Zeljko Semper. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

"Za sada ima oko 220.000 korisnika obiteljskih mirovina, i to je 93 posto žena. Kada suprug umre, supruga može birati zadržava li svoju osobnu mirovinu ili uzima 70 posto suprugove mirovine. S obzirom na to da su mirovine muškaraca daleko veće od mirovina žena, ispada da žene nemaju što birati jer je isplativije uzeti 70 posto mirovine supruga nego onu koju su zaradile vlastitim radom", rekao je Šemper.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'PA ZA ŠTO SMO MI RADILI 38 GODINA? ISPADA DA SMO BUDALE': Umirovljenici ogorčeni zbog uvođenja nacionalne mirovine

Image
'PA ZA ŠTO SMO MI RADILI 38 GODINA? ISPADA DA SMO BUDALE': /

Umirovljenici ogorčeni zbog uvođenja nacionalne mirovine

U europskim državama je ovaj problem riješen

Šemper je pojasnio da udovica nakon smrti supruga često dolazi do zone siromaštva jer umjesto dvije mirovine, dakle suprugove i vlastite, njezini prihodi svode se na obiteljsku mirovinu. Ta mirovina nije velika. Ovaj problem se u europskim zemljama riješio na više načina, prenosi Drava.info Šemperovo objašnjenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, udovica u Njemačkoj zadržava puni iznos svoje mirovine te još dobije 60 posto suprugove. U državi koja nam je bliža, Sloveniji, udovice uz vlastitu mirovinu imaju pravo i na 15 posto suprugove penzije.

Ipak, stvari će se možda i promijeniti jer Šemper naglašava da je u tijeku formiranje stručne radne skupine koja bi u sklopu Nacionalnog vijeća za umirovljenike trebala donijeti prijedloge zakonskih rješenja kada je riječ o ovoj temi. S obzirom na to da smo ušli u posljednju godinu mandata Vlade, Šemper se nada da status obiteljskih mirovina neće biti samo jedno od predizbornih obećanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo