zbunjujuće preporuke / Tko smije glasati, a tko ne? Voditeljica Direkta poslušala preporuku DIP-a i izmjerila temperaturu

Da su vlasti razmišljale, mogao se mijenjati Zakon i Ustav pa se moglo uvesti makar dopisno glasovanje

1.7.2020.
22:47
VOYO logo

Možda vam se upalio zub, možda ste se prehladili, možda evo baš imate ovulaciju, možda ste pregorjeli jer je vani plus 35, ali bez obzira na razlog - ako u nedjelju budete imali temperaturu 37,2 - na izbore ne smijete.

Tako je nekidan odredilo Državno izborno povjerenstvo, pa su se svi pobunili, da kakve su to upute i pravila, da će se birači s temperaturom žaliti ustavnom sudu. Onda je i DIP shvatio da to baš nema smisla pa svih 3,8 milijuna birača, ili barem polovinu koju izbori zanimaju: samo preporučuju da naprave ovo -i izmjere temperaturu, i ako je ona 37,2 neka nazovu doktora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I voditeljica RTL Direkta Mojmira Pastorčić poslušala je preporuke i izmjerila temperaturu. Ako i vi imate poput nje 36,2 - slobodno možete na izbore. 

Tko smije na izbore, a tko ne smije - istražio je Goran Latković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barić: ''Ne može se unaprijed zaraženima zabraniti glasovanje, to je neustavno''

Skoro je toplomjer ugrozio izbore! Jer što ako sam zbog vrućine izmjerio više od 37,2. Liječnici kažu, ništa neobično.

''Moguće je imati 37,5  ili 37,7 - ništa posebno. Zato i jesu preporuke da se iz kuće po vrućinama ne izlazi iza podneva i do 17 sati da se izbjegava'', kaže Vjekoslava Ameri-Šakić, liječnica obiteljske medicine.

A temperatura tijela i preporuke DIP-a nekima su digle tlak. Pisalo je da oni koji će mjeriti više od 37,2 neće smjeti glasati, ali danas poslijepodne to se promijenilo.

''Radi se o preporuci za mjerenje temperature i ona će ostati. Završit ćemo s tim da se netko tko ima te smetnje i tko osjeća da ima te smetnje da se javi liječniku. Točka, dalje nećemo ništa sugerirati'', poručio je Slaven Hojski, glasnogovornik DIP-a.

Dakle, DIP kaže ako imate temperaturu višu od 37,2 ili neke od respiratornih simptoma zovite liječnika i dalje dogovarajte s njim. Možda ćete se malo namučiti jer obiteljski liječnici ne rade nedjeljom, a teško je dobiti i dežurne epidemiologe.

''Jedino čega se ja bojim sada kako se neće puštati na biračka mjesta više ljudi odjednom pa će se stvarati gužve na dvorištima i na suncu. Bilo bi dobro da svatko ponese svoju vodu ako već mora vani stajati. A nadam se da je ovo znak vlastima da razmisle o elektroničkom glasanju'', kaže Ameri-Šakić.

Da su vlasti razmišljale, mogao se mijenjati Zakon i Ustav pa se moglo uvesti makar dopisno glasovanje što bi olakšalo provođenje ovih izbora. DIP kaže da su rokovi ionako za to ove godine bili prekratki. Zato će oni koji su pozitivni na koronavirus ostati bez glasanja.

''Svi oni koji imaju Covid ne dolaze na radno mjesto, a imaju pravo na rad po Ustavu. Ne idu na fakultete, a imaju pravo na obrazovanje. To su sva ta prava koja sada moraju doći u ravan i testirati im se razmjernost", kaže Hojski.

Ustavni stručnjaci misle da se moglo organizirati da zaraženi glasaju.

''Ne može se unaprijed zabraniti, odnosno onemogućiti glasovanje onima koji su zaraženi, ili one za koje se sumnja. Bez obzira radi li se o temperaturi, samoizolaciji, kašljanju. To je neustavno i neprihvatljivo'', dodaje Barić.

Birače u samoizolaciji odbori će obići kod kuće gdje će i glasati, a oni koji idu na biračko mjesto trebali bi dezinficirati ruke na ulazu, nositi masku i, poželjno je, imati vlastitu kemijsku olovku. Ni rukavice nisu naodmet.

Na izborima u Srbiji, Poljskoj, Francuskoj i Rusiji maske i zaštitna oprema bile su obavezne. Poljaci su čak mijenjali zakon da uvedu dopisno glasanje, a tako se glasalo i u Francuskoj. No, hrvatski birači za razliku od obaveza imaju preporuke.

''Ovi koji sumnjaju na nešto, tu treba savjest građana raditi. Tu nema veze ni DIP ni Ustav nego savjest da brineš o sebi i drugima", smatra Marina iz Zagreba.

''Zavisi kako se osjećaju, ako su zdravi što će mjeriti temperaturu. Ako imaju neke simptome, naravno da trebaju", kaže Jerko.

Prije četiri godine na izborima je glasalo 52 posto birača. Neće biti iznenađenje ako zbog epidemije izlaznost u nedjelju bude još manja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo