Tko se ne voli / U ovoj hrvatskoj županiji se najviše razvode, a evo gdje najmanje

Image
Foto: Shutterstock

Prosječni brak u Hrvatskoj traje oko 15 godina. Najmanje se ljudi u 2022. godini razvelo u Šibensko-kninskoj županiji

Helena Ćatić

Helena Ćatić

Od novinarstva više voli samo obitelj i svoj mali grad. Uvijek zna gdje je svirka, a kultura je uvijek 'in'

15.2.2024.
8:58
Shutterstock
VOYO logo

Hrvati sve kasnije odlučuju ući u brak. To dokazuju i brojke. Prema posljednjim podacima, iz 2022. godine, prosječna starost ženika pri sklapanju prvog braka, bila je 32 godine, a nevjesti 29 godina.

U istoj je godini sklopljeno nešto više od 18 000 brakova. Bio je to prvi brak za oko 87 posto žena i muškaraca, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DZS je istražio i ima li sudbonosno "da" ikakve veze s geografskim položajem. Kako se brak smatra tradicionalnom formom, tako su, prema istraživanju, tradicionalni krajevi skloniji sklapanju braka. Podaci pokazuju da je na 1 000 stanovnika na razini Republike Hrvatske bila nešto manja od pet posto. Onih u braku, najviše je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a iznosi šest posto. Najmanje vjenčanih je u Istarskoj županiji - manje od četiri posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlike ima i u obliku braka. U Hrvatskoj je 2022. godine bilo 50,6 posto vjerski sklopljenih brakova, a 49,4 posto građanskih. Najviše je vjerskih u Ličko-senjskoj (63 posto), a najmanje u Istarskoj županiji (38,1 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2022. razvedeno je 4 808 brakova. Na tisuću sklopljenih, razvedeno je 266 brakova. Najmanje se razvode oni u Šibensko-kninskoj županiji (103 braka), a najviše je razvedenih u 2022. godini bio u Karlovačkoj županiji (oko 450 brakova).

Prosječno trajanje braka u Hrvatskoj je oko 15 godina. Možda bi braku onda, ipak, trebalo dati priliku, usprkos većem broju razvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u tom duhu, nije loše za spomenuti da je Dubrovnik, prema popisu TripAdvisor-a, jedna od 20 najboljih svjetskih destinacija za medeni mjesec u 2024. godini.

Image
Foto: Marko Picek/PIXSELL
Image
Foto: Marko Picek/PIXSELL

Bili sami, u vezi ili u braku, voljeti treba i kada nije Valentinovo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Nediljka i Žarko zaljubili su se kao tinejdžeri, pa opet 'prohodali'. Umirovljenici otkrivaju što znače godine

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo