KLJUČNI VJEŠTAK U AFERI AGROKOR / Svjedoči tip iz firme koja je DORH-u vještačenje naplatila 75 puta više od uobičajenog, pa dodatno ponizila naše istražitelje

Image

Ismet Kamal iz KPMG-a, velikog dobitnika iz afere Borg, odbio je našim istražiteljima reći tko je radio vještačenje Agrokora

4.11.2022.
10:39
VOYO logo

Odvjetnici Ivice Todorića i još 14 optuženih u predmetu "veliki Agrokor" u petak na Optužnom vijeću ispituju Ismeta Kamala, djelatnika poljske podružnice KMPG koje je potpisalo knjigovodstveno financijsko i revizorsko vještačenje poslovanja koncerna.

Riječ je o suđenju o zakonitosti dokaza, koje je naredio Visoki kazneni sud. Problem DORH-u stvara njihov ključni dokaz – financijsko vještačenje poslovanja Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EKSKLUZIV: /

DORH vještačenje Agrokora konzultantima iz afere Borg platio čak 75 puta više od uobičajenog, a oni im odbili poslati CV

Image
EKSKLUZIV: /

DORH vještačenje Agrokora konzultantima iz afere Borg platio čak 75 puta više od uobičajenog, a oni im odbili poslati CV

Podsjetimo, Net.hr je prvi otkrio da je DORH vještačenje Agrokora konzultantima iz afere Borg platio čak 75 puta više od uobičajenog. Naša novinarka Đurđica Klancir tako je navela kako je potkraj lipnja 2019. godine u medije iscurio izvještaj koji je za Županijsko državno odvjetništvo Zagreb u slučaju Agrokor pripremio vještak intrigantnog imena – Ismet Kamal - i ubrzo su se posvuda objavljivali detalji kojima se htjelo ilustrirati model po kojem je obitelj Todorić upravljala dugi niz godina koncernom.

"Pisalo se, primjerice, o tome na što su 'peglali' kartice članovi obitelji Todorić, kamo su putovali, što su kupovali itd. Ismet Kamal se u uvodu izvještaja predstavio kao 'neovisni stručnjak', član Instituta ovlaštenih računovođa Engleske i Walesa, ujedno i voditelj poljske podružnice revizorske kuće KPMG, a ranije je vodio KPMG Hrvatska i BiH. Kamal je naveo u dokumentu da su članovi njegova tima 'izvorni hrvatski govornici koji tečno govore engleski, a neki čak i njemački jezik', no mišljenja iznesena u 'izvještaju' od 390 stranica 'knjigovodstveno-financijskog vještačenja' su njegova osobno", navela je Klancir, između ostalog u tekstu, koji možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, bivšem vlasniku Ivici Todoriću sporna je bila činjenica da je DORH za vještačenje izabrao KPMG, kompaniju koja je tu predstavljena kao nezavisna, a istovremeno ubire milijunske honorare u Agrokoru.

Činjenica jest da se KPMG pojavljuje kao veliki dobitnik nakon donošenja lex Agrokora i dolaska izvanredne uprave koja je obavila "pretvorbu" kompanije u Fortenova grupu, a nalazi se i u Službenom izvještaju koji je objavila izvanredna uprava: od travnja 2017. do listopada 2018. na listi isplaćenih honorara "KPMG Hrvatska i drugi KPMG uredi" osvojila je peto mjesto sa 6,8 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamal odbio istražitelje

Prema uvidu u dokumentaciju koja je dostupna Net.hr-u, ŽDO je rujnu 2019. zatražio od poljskog KPMG-a da dopuni izvještaj, da se navedu imena i stručne kvalifikacije članova tima koji su radili na izvještaju te da se navede u kojem KPMG društvu su zaposleni, te da se dopuni životopis Ismeta Kamala, no – slijedi dopis u kojem to Kamal odbija učiniti. "Standardna tržišna praksa je da se identitet članova tima ne otkriva. Ovo je posebice bitno s obzirom na osjetljivost i publicitet povezan s navedenim predmetom, a uzimaju u obzir moguću daljnju distribuciju osobnih informacija vezanih uz KPMG zaposlenike izvan ŽDO-a", odgovara Kamal. Drugim riječima, doista je moguće da su isti stručnjaci iz KPMG radili istovremeno i za izvanrednu upravu i za DORH.

Iz dopisa se još saznaje da je uoči svog angažmana za DORH, odnosno ŽDO, Kamal "raspravio tu situaciju" s prethodnicom osobe koja mu je slala ovaj dopis, da je, de facto, unaprijed dogovoreno da će KPMG imati pravo tajiti podatke o osobama koje su istraživale Agrokor. Odnosno, da se DORH u ovom slučaju ponašao kao da im Kamal radi uslugu, a ne obavlja posao za njih za koji će biti skupo plaćen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, Net.hr je svojedobno dobio na uvid i fakturu i dopis KPMG-a u kojem je trebao obrazložiti cifru.

Dao popust

Ismet Kamal naglašava da je dao i 35 posto popusta na cijene "za zaposlenike iz Hrvatske koji su pomagali na projektu", da nisu zaračunavali vrijeme putovanja članova tima iz Poljske i BiH itd. Iz priložene tablice vidljivo je da su u angažmanu oko izrade izvješća dominirali upravo predstavnici KPMG Hrvatska. Iznos je, unatoč svim popustima Ismeta Kamala, rekordno visok, i opet mimo svih hrvatskih pravilnika i zakonskih rješenja za rad stalnih sudskih vještaka. U ovom trenutku, naime, stalni sudski vještaci u Hrvatskoj dobivaju honorar po strogo propisanom pravilniku. Ukratko, odvjetnici upoznati sa slučajem su ugrubo izračunali da je cijena koja je plaćena Ismetu Kamalu čak 75 puta veća od one koja se u ovom trenutku u Hrvatskoj može odobriti za rad sudskog vještaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Županijskog državnog odvjetništva nam je potvrđeno da su Kamal, odnosno KPMG Poljska doista zaradili iz hrvatske državne blagajne impresivnih 1.155.375 eura. Obrazlažu da su KPMG Poljska angažirali jer se radi o "renomiranoj, međunarodnoj priznatoj revizorskoj kući koja raspolaže kompetentnim financijskim forenzičarima s iskustvom na sličnim predmetima", te naglašavaju da se DORH u Hrvatskoj do sada nije susreo s tako složenim predmetom, napisala je između ostalog u svom ekskluzivnom otkriću Đurđica Klancir.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo