AKCIJA USKOKA / Tko je uhićeni direktor Graditelja svratišta? Prijavljen je na adresi gdje je Rimac živjela na račun Ministarstva dok je bila državna tajnica

Image
Foto: Ilustracija: Tomislav Miletic/Pixsell

Ante Stanišić, direktor tvrtke Graditelj svratišta d.o.o., poduzetnik je koji je jutros uhićen zajedno s donedavnom rektoricom zadarskog sveučilišta Dijanom Vican

6.11.2023.
12:59
Ilustracija: Tomislav Miletic/Pixsell
VOYO logo

Uhićenja u Zagrebu i Zadru povezana su s bivšom HDZ-ovom državnom tajnicom Josipom Rimac, sada Pleslić, doznaje se iz izvora bliskih istrazi, a prema neslužbenim informacijama uhićena je i bivša rektorica zadarskog sveučilišta Dijana Vican.

Osim Dijane Vican koja je privedena u Zadru, u Zagrebu je navodno uhićen direktor tvrtke Graditelj svratišta Ante Stanišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji list navodi kako istražitelji sumnjaju da je bivša državna tajnica urgirala kod bivše rektorice vezano za jedan posao na Sveučilištu u Zadru za koji je bila zainteresirana tvrtka zagrebačkog poduzetnika.

Josipa Rimac je stanovala u stanu tvrtke Graditelj svratišta

Dnevnik dodaje i da je Josipa Rimac, dok je bila na dužnosti državne tajnice u Ministarstvu uprave, stanovala upravo u stanu u zgradi u zagrebačkim Mlinovima čiji je vlasnik tvrtka Graditelj svratišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o uhićenjima ministar pravosuđa Ivan Malenica kojega su novinari susreli na obilježavanju dana zagrebačkog Pravnog fakulteta kazao je tek da akciju provode neovisna tijela.

Image
CURE NOVI DETALJI AFERE /

Neslužbeno: Josipa Rimac nije uhićena, a ni upoznata sa situacijom; Otkriveno i zašto je uhićena Dijana Vican

Image
CURE NOVI DETALJI AFERE /

Neslužbeno: Josipa Rimac nije uhićena, a ni upoznata sa situacijom; Otkriveno i zašto je uhićena Dijana Vican

USKOK je u ponedjeljak potvrdio uhićenja i provođenje tzv. hitnih dokaznih radnji poput pretresa na području Zadra i Zagreba. Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji provodi PNUSKOK u koordinaciji s USKOK-om, izvijestilo je tužiteljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju da se navedene radnje provode na području Zadra i Zagreba u odnosu dvije osobe za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela. Nakon ispitivanja osumnjičenika USKOK će donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, izvijestilo je tužiteljstvo.

Bivša HDZ-ova državna tajnica i ranije kninska gradonačelnica te saborska zastupnica optužena je za pogodovanje investitoru izgradnje vjetroelektrane na području Ervenika i Knina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U postupku proizašlom iz afere Vjetroelektrane osumnjičena je za niz malverzacija, uključujući namještanje državnih ispita, sređivanje dodjele potpora za područja naseljena nacionalnim manjinama, pogodovanje izmjenama uvjeta za zakup državnog zemljišta za uzgoj stoke na krškim pašnjacima i slično.

Tko je uhićeni direktor?

Ante Stanišić, direktor tvrtke Graditelj svratišta d.o.o., poduzetnik je koji je jutros uhićen zajedno s donedavnom rektoricom zadarskog sveučilišta Dijanom Vican. Prema izvorima iz tvrtke, Stanišić je zet vlasnika tvrtke Graditelj svratišta Dragana Radića, piše 24sata. Prijavljen je na adresi u istom kompleksu u kojem je živjela Rimac dok je bila državna tajnica na račun Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije je otkriveno da je stan u kojem je živjela Rimac imao više od 70 kvadrata. Tada su iz Ministarstva uprave potvrdili da država plaća dio najma, a sada bivši Josipin suprug, Danijel Rimac, potvrdio je da je Rimac u Zagrebu u tom stanu živjela tijekom radnih dana, dok bi vikende provodila u Kninu. 

Najam tvrtkinih stanova u to vrijeme se kretao od 600 do 620 eura, prema izvorima iz Graditelja svratišta. "Ovisi jesu li s inventarom ili bez njega. Ovi veći koštaju više", rekli su tada iz tvrtke koja je inače u Kninu gradila čuvenu crkvu i spomenik Hrvatske pobjede u centru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka Graditelj svratišta ima više od 300 zaposlenika.

POGLEDAJTE VIDEO: Dekanić nakon podizanja USKOK-ove optužnice: 'Ne namjeravam dati ostavku na mjesto župana'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo