TKO JE SVE ZNAO ZA GRUPU BORG I ODAKLE SU DOLAZILE INFORMACIJE? / Objavljeni transkripti iskaza pred USKOK-om

Image

Iako tijekom ljeta i nije bilo suviše novih informacija o slučaju Agrokor, čini se kako bismo uskoro ipak mogli doznati neke stvari.

22.8.2018.
23:08
VOYO logo

N1 televizija večeras je objavila sadržaje transkripata iskaza Martine Dalić, Ante Ramljaka i Zorana Besaka pred USKOK-om. Ovime se otkrivaju nek dosad nepoznate informacije, ali i potvrđuju one o kojima se već dugo priča.

Primjerice, da je premijer Plenković bio upoznat sa svim sastancima. 'Također moram kazati da se ovaj sastanak kao i drugi sastanci odvijaju uz znanje predsjednika Vlade RH, njegovo odobrenje i kasnije izvještavanje', rekla je u svom iskazu Martina Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto je potvrdio i Zoran Besak u svom iskazu.

'Uslijedilo je više sastanaka s premijerom, te g. Petrovom kao predsjednikom Mosta, nadalje bio je prisutan i g. Božinović kao predstojnik kabineta premijera Plenkovića, ministrica Dalić te ministar financija Marić. Bilo je najmanje 5 do 8 sastanaka', rekao je Besak USKOK-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je nastao Borg?

A ovako se prema riječima Martine Dalić, formirala skupina koju danas znamo pod imenom 'grupa Borg'.

Image
PROCURILI MAILOVI MARTINE DALIĆ: /

Andrej Plenković je znao sve o Agrokoru, a sada je očigledno i tko je pisao zakon

Image
PROCURILI MAILOVI MARTINE DALIĆ: /

Andrej Plenković je znao sve o Agrokoru, a sada je očigledno i tko je pisao zakon

'Razmatrali smo tko bi mogli biti predstavnici HDZ-a u budućoj radnoj skupini te sam ja predložila Tomislava Matića i Antu Ramljaka... Zdravko Marić predložio je Tončija Korunića... U odnosu na predstavnike Mosta navodim da je premijer Plenković nazvao Božu Petrova, kao predsjednika Mosta, i kazao mu da predloži kandidate za radnu skupinu, te je drugog dana Božo Petrov meni putem SMS-a poslao svoje prijedloge kandidata u osobama Branimira Bricelja i Zorana Besaka, te mi je proslijedio njihove kontakte', rekla je USKOK-u bivša ministrica gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Besak je, pak, kazao, kako je je skupini trebalo svega pola sata da obave dubinsku analizu stanja u Agrokoru.

'...raspolagali (smo) javno dostupnim podacima u vidu financijskih izvještaja te smo vrlo brzo u roku od pola sata izvršili inicijalno dubinsko snimanje i utvrdili velike financijske probleme Koncerna…', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Intervencija u medije

Dalić je, između ostalog, priznala i kako je sama intervenirala u poslove neimenovanih medija koji su u ruke dobili papire s jednog sastanka.

'Sadržaj tog sastanka na neki je način završio kod novinara, koje objavljivanje sam osobno spriječila obzirom da je u to vrijeme Ministarstvo financija izdavalo obveznice s jedne strane, a s druge strane prijeti rušenje najveće kompanije', rekla je Dalić USKOK-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica je, sada je očito, imala na raspolaganju i SOA-u i FINA-u.

'Što se tiče praćenja mogućih poteza Ivice Todorića, ja sam dogovorila s direktorom FINA-e da prati da li će Ivica Todorić pokrenuti, odnosno podnijeti zahtjev za PSN i da prati stanje blokade računa društva. On me 22. ožujka 2017. u 14:25 obavijestio da su došle prve zadužnice na Konzum d.d…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

...Ujedno smo šefa SOA-e zamolili da uvidom u raspoložive mu podatke provjeri background ovih ranije navedenih osoba... U međuvremenu je stigao podatak SOA-e…', rekla je.

HDZ je znao

A prema njenim riječima, i vrhuška HDZ-a znala je za planove koji se stvaraju na ovim sastancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'...u središnjici HDZ-a održan je sastanak na kojem su bili prisutni predsjednik Plenković i Jandroković, Brkić, Božinović, Čuljak, Butković, Maletić, Stier i drugi istaknuti članovi HDZ-a, odnosno rukovodstvo. Tada je predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, predočio i objasnio problem TD Agrokora kao i tehnologiju rješavanja tog problema...Nakon završetka ovog sastanka nazvao me zamjenik predsjednika HDZ-a, Milijan Brkić, te mi rekao da ja imam političku podršku da riješim ovaj problem', rekla je.

Sadržaj ostalih transkripata pročitajte ovdje, na stranicama N1 televizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo