TKO JE OPASNI HAKER IZ ZAPREŠIĆA? / Zbog slabih ocjena nije upisao informatičku školu, a još kao klinac hakirao je banku

Image
Foto: Pixsell

Kristian R. (19) iz Zaprešića zbog slabih ocjena nije čak mogao upisati informatičku školu, no već u osnovnoj školi bio je osuđen zbog hakiranja sustava jedne banke.

26.4.2018.
22:45
Pixsell
VOYO logo

Prekjučer uhićeni 19-godišnji haker Kristian R. iz Zaprešića u četvrtak ujutro priveden je na Županijski sud u Velikoj Gorici gdje mu je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. On je, s još dvojicom kompanjona iz Srbije, administrirao stranicu Webstresser.org te bio odgovoran je za četiri do šest milijuna hakerskih DDos napada u protekle tri godine.

Image
MLADOM HAKERU IZ ZAPREŠIĆA ODREĐEN ISTRAŽNI ZATVOR: /

Doznajemo da ga je odala zajednička tetovaža s kompanjonom iz Srbije

Image
MLADOM HAKERU IZ ZAPREŠIĆA ODREĐEN ISTRAŽNI ZATVOR: /

Doznajemo da ga je odala zajednička tetovaža s kompanjonom iz Srbije

Istodobno su u Srbiji uhićeni njegovi vršnjaci Jovan M. iz Prokuplja, koji je izgleda bio 'mozak' WebStressera, te još jedan 19-godišnjak iz Rume. Akciju u kojoj su uhićeni pokrenula je britanska National Crime Agency s istražiteljima iz Nizozemske nakon istrage koja ej trajala čak tri godine. Nizozemski istražitelji kazali su kako je "šteta prouzročena ovim napadima značajna" jer žrtve napada moraju uložiti značajna sredstva kako bi ponovno osposobile i zaštitile svoje računalne sustave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jovan M. u svojim je objavama često spominjao drugog administratora WebStressera, Krisa, a riječ je očito bila o mladiću iz Zaprešića. Navodno su identificirani po tome što su obojica imala identičnu tetovažu - glagoljičnim pismom ispisano ime ‘Leonard’.

"Pa on je takoreći još dijete"

Javnost pak zanima tko je mladić iz Zaprešića koji je, ispada, jedan od opasnijih svjetskih hakera. RTL piše kako taj 19-godišnjak zbog slabih ocjena nije čak mogao upisati informatičku školu, no završio je Poštansku i telekomunikacijsku školu. Već u osnovnoj školi bio je osuđen zbog hakiranja sustava jedne banke. Sada se ispostavilo da je jedan od administratora najvećeg servisa za hakiranje putem kojeg je izvršeno čak 4 milijuna napada na internetske stranice i servise diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Devetnaestogodišnjak je posao vodio iz kuće u Zaprešiću u kojoj je uhićen. Susjedi k'o susjedi - tvrde da je riječ o pametnom mladiću, no iznenađeni su njegovim uhićenjem.

"Stvarno iznenađenje. To je ipak takoreći još dijete, moglo bi se reći, ali tehnologija ide dalje i koliko ima dobrih toliko ima i loših strana", rekla je za RTL susjeda Branka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas su sve mlađi, sve ta globalna industrijalizacija i tehnologija i ovo ono i sve to skupa na kraju i valjda uvjetuje takve stvari", dodao je Kristianov susjed Ratimir.

Na bitcoinima zaradio 1,2 milijuna eura

Susjedi tvrde kako je riječ o pametnom mladiću, koji se jednostavno nije snašao. Na stranici Webstresser, gdje su se nudile usluge kibernetičkih napada koji usporavaju stranice ili ih potpuno blokiraju, počeo je raditi još prije tri godine, kao srednjoškolac. Navodno je kupovinom bitcoina pribavio si imovinsku korist u iznosu od najmanje 1,2 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DDoS napadi za koje je Kristian uzimao novac nisu pokazatelj zavidnih hakerskih vještina već čisto poduzetništvo i spajanje ponude i potražnje, kazao je za RTL stručnjak za informatičku sigurnost Lucijan Carić. On kaže da se na stranici Webstresser moglo kupiti uslugu, no ističe da je za taj posao bilo potrebno neko tehničko znanje i posredništvo, ali da nije bila riječ o nekom dubinskom hakingu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo