TKO JE ONA? / Predsjedničina savjetnica sudjelovala je u ISAF-u, izradila priručnike za obuku afganistanske vojske...

Image
26.2.2016.
23:28
VOYO logo

Zamijenila je Josipa Buljevića, koji je imenovan ministrom obrane. Predsjednica poznaje Čavlović, s njome dva puta susretala u Afganistanu još dok je bila pomoćnica glavnog tajnika NATO-a, a hrvatska satnica u NATO-ovim operacijama HV-a u Afganistanu (bila tri puta), piše Večernji list

Specijalizirala je migrantske krize, Bliski istok i nacionalnu sigurnost

Rođena je Karlovčanka, pripadnica Vojne policije, a školovana u SAD-u, prvo na vojnom Institutu u Virginiji, Virginia Military Institute (VMI), potom na Sveučilištu George Washington u Washingtonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na zagrebačkom sveučilištu završila je postdiplomske europske studije. Specijalnost su joj sigurnosna pitanja i ekonomski razvoj. Posljednje dvije godine radila je u Institutu Hudson u Washingtonu kao vojno-politička analitičarka za sigurnosna pitanja. Specijalizirana je za migrantske krize, Bliski istok i Domovinsku sigurnost. Predsjednica je imenovala i svog posebnog savjetnika, veterana diplomacije Matu Granića.

Tijekom školovanja na VMI-ju bavila se boksom, te sam usavršila španjolski jezik tijekom semestra na Sveučilištu u Havani na Kubi, u okviru programa razmjene studenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjelovala u ISAF-u

Bila je među najboljim kadetima na VMI pa je 2003. godine izabrana kao kadet predstavnik Instituta da upozna tadašnjeg američkog predsjednika George W. Busha. Diplomirala je u svibnju 2004. godine s odličnim uspjehom te primila dekanovu nagradu.

Po povratku iz SAD-a pohađala je Temeljnu časničku školu na HVU Petar Zrinski a u ožujku 2005. godine, postavljena na mjesto zapovjednika voda ročnih vojnika u Središtu Vojne policije za obuku 'bojnik Alfred Hill' unutar 66. bojne Vojne policije. Uskoro je postala poručnica. Bila je zapovjednik voda do 2007. godine, kada je postavljena na mjesto časnika za obuku unutar iste postrojbe i upućena u misiju International Security Assistance Force u Afganistan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Specijalistički studij na FPZG-u kod prof. Cvrtile

Tamo je pak razvijala međunarodnu suradnju i sačinila program obuke koji je provođen u suradnji s Afganistanskom nacionalnom policijom, radi čega je odlikovana Redom hrvatskog pletera. Po povratku pripremala je naše pripadnike Vojne policije za misiju ISAF. Na Fakultetu političkih znanosti obranila je sveučilišnu specijalističku tezu "Europski zajednički sustav obrane: proces u stvaranju", pod mentorstvom prof. Vlatka Cvrtile, na engleskom jeziku.

Kasnije se dvaput vraćala u Afganistan gdje je dobila uvid u unutarnje mehanizme NATO-a te surađivala s afganistanskom policijom. Tamošnjoj vojsci je pomogla u razvijanju doktrine i napisala im devet priručnika koji i danas čine temeljne okvire za obuku afganistanskih vojnih policajaca. Po povratku u Hrvatku opet upisuje studij, ovaj put Elliott School of International Affairs na Sveučilištu George Washington, smjer Sigurnosne politike. Magistarska tema joj je bila vezana za afričku terorističku grupu Boko Haram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrađivala preporuke za rješenje rata u Siriji, Ukrajini i Iraku

Godine 2014. s Ministarstvom obrane skopila je sporazumni raskid ugovora o radu kako bi pohađala magisterij na Sveučilištu George Washington. Po završetku magisterija započela rad za Hudson Institutu, posvećen inovacijama i vojno-političkim analizama koje promiču svjetsku sigurnost, napredak i slobodu.

Tamo je pak proučavala vanjsku politiku SAD-a i sigurnosne prilike u Europi i Aziji, te izrađivala brojne preporuke i analize za razrješenje sukoba u Siriji, Ukrajini i Iraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo