Biografija kontroverznog šefa HSS-a /

Tko je Krešo Beljak? Odveo je HSS ulijevo, ali je ipak dao podršku Plenkovićevoj vladi

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Biografija saborskog zastupnika i šefa HSS-a Kreše Beljaka

18.5.2020.
9:58
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik HSS-a koji je okrenuo pravac te stranke te je vratio u lijevi dio političkog centra, Krešo Beljak rođen je 22. kolovoza 1971. godine u Brežicama, Slovenija. Relativno je novo lice u nacionalnoj politici. Dakle, tko je Krešo Beljak? Dugogodišnji je gradonačelnik Samobora i saborski zastupnik. Oženjen je i otac je troje djece.

Obrazovanje: Nakon završene srednje škole upisao je Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu i stekao zvanje profesora zemljopisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djelovanje u HOS-u

Image
Protiv mržnje i netolerancije /

Prosvjed branitelja u Samoboru protiv Beljaka: 'Cilj nam je zaustaviti građanski rat koji se događa'

Image
Protiv mržnje i netolerancije /

Prosvjed branitelja u Samoboru protiv Beljaka: 'Cilj nam je zaustaviti građanski rat koji se događa'

Kao prvo javno djelovanje Beljak ističe svoje djelovanje u HOS-u (vojnom krilu Hrvatske stranke prava Dobroslava Parage) - bio je tada mladić od dvadeset godina i nosio je uniformu s ustaškim znakovljem i pozdravom ZDS sve do zabrane djelovanja te paravojne formacije. Nakon toga pristupio je Hrvatskoj vojsci. 

Sudjelovao je u Domovinskom ratu u periodu od 1991. do 1992. godine zbog čega je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata te nagradom za životno djelo Grada Samobora. 30 godina kasnije doživjet će da braniteljske udruge organiziraju prosvjede protiv njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da mu biografija ipak ne bi bila besprijekorna, pobrinuo se 1999. godine kada je uhićen zbog čakčetiri provale u automobile.To je činjenica od koje ne bježi, no rekao je i da je od tada cijepljen protiv budućih gluposti, međutim, politički protivnici mu to stalno izvlače.

Radio je kao profesor u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru, a član HSS-a je od 2003. godine. Strelovito se uspinjao unutar stranke te je 2009. postao kandidat te stranke za gradonačelnika Samobora. Da je Samoborcima dobar pokazuje da je 2013. godine pobijedio u prvom krugu sa 66 posto glasova, a 2017. osvojio i treći mandat zaredom.

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Predsjednikom političke stranke HSS postaje 2016. godine, a na internetskim stranicama iste stoji kako se Beljak zalaže za: progresivne ideje i interese mladih, modernizaciju Samobora, pomaganje obrtnicima i malim poduzetnicima, zadržavanje nulte stope prireza, te za podizanje životnog standarda (osobito građana u potrebi, djece i umirovljenika). Dodajmo da je jedan od zastupnika koji se snažno zalaže za legalizaciju marihuane.

Lijevo-desno-lijevo

Image
Foto: Pixsell

Iako je 2016. godine u Sabor ušao u koaliciji sa SDP-om, pet zastupnika stranke pod njegovim vodstvom potpise je dalo za mandat Andreja Plenkovića. Tada je objasnio da njegov koalicijski partner Zoran Milanović ne želi pokušati okupiti većinu, a da HSS želi da zemlja brzo dobije vladu. Ipak, odbio je prijeći iz opozicije u poziciju, što je izazvalo popriličnu buru u stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su u jednom priopćenju Općinske organizacije HSS-a Vladislavci dodali i da je HSS, kao demokršćansku stranku, uspio odvesti putem prave ljevice što se ne sviđa brojnim članovima HSS-a diljem Hrvatske.

Sklon provokacijama

Njegove oštre izjave i promjena smjera stranke koju je iz zagrljaja HDZ-a odveo ulijevo, koštale su HSS dijela konzervativnijeg članstva. Beljak je osim toga isprovocirao i vrh HDZ-a kada je na dvadeset godina smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana izjavio kako je on "otac", dok je Vladimir Šeks "kum"korupcije u Hrvatskoj. Početkom ove godine imao je, po mnogima, najveći gaf u karijeri kada je na Twitteru objavio status:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"UDBA očito nije pobila dovoljno emigranata jer znamo tko je radio s... i tko je potencirao ratove od 1991. do 1999. godine".

Oštre reakcije stizale su sa svih strana, a on je isti dan objavio ispriku. "U vezi ovog mog nespretnog i nesretnog tweeta. Taj tweet je dio šire rasprave, pune uvreda i laži. No, nebitno. Žao mi je što se iz moje objave dalo zaključiti kako podržavam politička ubojstva, a to, naravno, nije istina. Žalim i ako sam nekoga uvrijedio. Pogriješio sam."

Oštar jezik

Na ostavku Beljak zbog prijašnjeg tweeta nije ni pomišljao. Neki su iz HSS-a reagirali i kada se okomio na Vatrene, odnosno na Thompsona komentiravši da je ''moralo fašističko smeće pokvariti dan'' (kada su nogometaši slavili 2. mjesto na Svjetskom prvenstvu). Za HDZ je jednom kazao da su "gori od četnika".

Ali nisu to jedini tweetovi koji su ga "proslavili". Onaj o zločinima u Bleiburgu bio je upućen Dinku Piraku, gradonačelniku Čazme, prije nekoliko mjeseci i glasio je: "Ako je Bleiburg zločin, onda je zločin i Oluja. Obje akcije bile su reakcija na prethodne ustaške (iz 41.) i četničke (iz 91.) zločine. Nemojmo imati dvostruke kriterije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši predsjednik HSS-a Branko Hrg kratko je njegov tweet komentirao rečenicom da je gospodinu Beljaku "potrebna medicinska pomoć". Pošteđena nije ostala ni Ruža Tomašić prošle godine kada je za nju napisao: "Još jedna ustaška emigrantica, ova iz Kanade, a porijeklom iz Bosne. Mi smo zemlja koja vrvi ovakvim domaćim izdajnicima. Sikter iz naše Hrvatske!"

"Šačica pijanaca"

Iako vjeruje da govori ono što većina Hrvata misli, mnogima se nije svidjelo i kada je branitelje, odnosno ''šatoraše'', nazvao "šačicom pijanaca". Za to se nije ispričao, samo je rekao: "I ja sam branitelj, pa nemam PTSP". Iz Ministarstva hrvatskih branitelja su mu tada odgovorili da je "lažna i neutemeljena i tvrdnja kako su svi hrvatski generali multimilijunaši, tendenciozno iznesena s ciljem dodatnog blaćenja pojedinaca, ali i cijele skupine ljudi koji su taj čin časno i zasluženo stekli". Da po mnogima nema dlake na jeziku, dokazala je i njegova izjava vezana uz ostavku Marka Pavića kada mu je poručio da "ne bude miš i da izađe iz ormara", kao i kada je objavio poruku Božidara Pankretića osuđujući pozdrav ZDS:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenimo i da su prije tri godine HDZ-ovci radili anketu "Tko je najveći agresivac u Saboru" i da ga je bivši prvak u powerliftingu i MMA borac Marin Vlahović izazvao na ''šoru''. Beljak je kratko odgovorio da "ne strahuje od kompleksnih bicepsa".

Obračun s hejterima

Toliko voli davati izjave i komentirati aktualnosti da je prozvan jednim od 'kraljeva' društvenih mreža, rame uz rame Miletiću i Penavi. Putem Facebooka voli davati i privatne informacije o svom životu, ali i pokazivati poruke koje mu stižu u inbox:

(Facebook)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://scontent.fzag4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/53786367_10156845585645856_4786659580157362176_o.jpg?_nc_cat=106&_nc_sid=8bfeb9&_nc_eui2=AeFXZbnL14vCeBj2fyCuq7VAWrNTQQFkXIFas1NBAWRcgdLdDqGzNtV1HgfPn25E9uGDmYvqItraBboKYBdza0zL&_nc_ohc=PEtcs62DkGoAX8Grirb&_nc_ht=scontent.fzag4-1.fna&oh=f7ccbcf747da6334e217c30dd6437464&oe=5EE2EA69

Također je objavio i druge prijetnje koje je dobivao i dobiva putem društvenih mreža. 

Ipak, unatoč prosvjedima u vlastitim redovima, HSS i dalje vodi lijevom stranom ulice te je s SDP-om i još nekoliko stranaka stranku uveo u RESTART koaliciju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Krešo Beljak i Davor Bernardić

Nijedan od njegovih gafova, osim onaj vezan uz UDBU, predsjednik SDP-a Davor Bernardić, ujedno i partner u RESTART koaliciji, nije komentirao. U svakom slučaju u Beljaku Bernardić ima lojalnog partnera, jer dok je god on na čelu HSS-a, ta stranka neće ići u koaliciju s HDZ-om, niti bi HDZ išao u koaliciju s HSS-om s Beljakom na čelu.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo