TKO JE JOSIP BIENENFELD: / Radi u ministarstvu 20 godina, bio je dobar i lijevima i desnima, autor je većine zakona o graditeljstvu...

Image
Foto: Marin Tironi/24sata

'Bio je jedan od najviše pozicioniranih pravnika u Ministarstvu. Još od 1994. radi u Ministarstvu', istaknula je Mrak-Taritaš

16.4.2019.
23:00
Marin Tironi/24sata
VOYO logo

PNUSKOK je u utorak po nalogu USKOK-a pretražio više prostorija i stanova u Zagrebu i Splitu, a sve u sklopu zajedničke antikorupcijske akcije. Tijekom poslijepodneva pretraženi su i uredi u zgradi Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u Zagrebu.

Image
POLICIJA UPALA U MINISTARSTVO GRADITELJSTVA! /

Uhićen je Josip Bienenfeld? 'Znam ga godinama, ali očito ne znate uvijek sve do kraja'

Image
POLICIJA UPALA U MINISTARSTVO GRADITELJSTVA! /

Uhićen je Josip Bienenfeld? 'Znam ga godinama, ali očito ne znate uvijek sve do kraja'

Prema neslužbenim informacijama novinarke Telegrama Ane Raić Knežević, u Ministarstvu graditeljstva privedene su četiri osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji piše kako je među njima i Josip Bienenfeld, načelnik Samostalnog sektora za pravne poslove u Ministarstva, a za državni tajnik Željko Uhlir za RTL Danas je poručio da još ne zna o čemu se radi niti je li itko uhićen, ali je potvrdio kako je policija tražila pristup upravo Bienfeldovom uredu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svima dobar nestranački kadar

Pravnik po struci, Bienenfeld je u Ministarstvu graditeljstva bio još od sredine devedesetih. Vlade su se mijenjale, a on je ostajao. Bio je glavna uzdanica niza HDZ-ovih ministara, od Branka Bačića do Lovre Kuščevića, ali i suradnik HNS-ovaca Predraga Štromara, Ivana Vrdoljaka i bivše HNS-ove ministrice Anke Mrak Taritaš. Sam navodno, koliko znaju njegovi kolege iz Ministarstva graditeljstva, nije imao iskaznicu nijedne stranke, piše Slobodna.

Mrak Taritaš kaže kako je u šoku. “Znam ga godinama kao kolegu, ali očito ne znate uvijek sve do kraja. Zaprepaštena sam jer je riječ o čovjeku koji je radio na svim bitnim izmjenama zakona svih ovih godina. Vidjela sam ga prošli tjedan u Saboru jer je on bio autor svih zakonskih rješenja, pa i ovih zadnjih Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju. Bio je jedan od najviše pozicioniranih pravnika u Ministarstvu. Još od 1994. radi u Ministarstvu", kaže bivša ministrica koja je s Bienenfeldom i drugim dužnosnicima ministarstva 2012. radila na priručniku o prostornom uređenju, gradnji i legalizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dolaska na visoku dužnost u Ministarstvo radio je u Gradu Zagrebu u odjelima vezanim uz imovinsko-pravne poslove.

Sudjelovao na nizu okruglih stolova

Kao glavni pravnik Ministarstva, bio je autor većine zakona iz područja graditeljstva, pa tako i najnovijeg Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju. Sudjelovao je na nizu okruglih stolova na kojima je građane i stručnu javnost podučavao unapređenju pravnog uređenja prostornog uređenja i gradnje, pojašnjavao im detalje iz Zakona o gradnji, te kako će država postupati sa nezakonito izgrađenim zgradama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bienenfeld je i koautor nekoliko knjiga koje se „naslanjaju“ na ono što je radio u Ministarstvu. Između ostalih i one o „Gradnji, prostornom uređenju i komunalnom gospodarstvu“ te „Aktualnostima u građevinsko-tehničkoj operativi“.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo