TKO JE ČOVJEK KOJEM JE NESTALO 50 MILIJUNA CRKVENIH EURA? / Svirao je bubnjeve, a poznat je po neobičnim inicijativama

Image
Foto: Pixsell

U medijima se prvi put pojavio zbog glazbe, a kao novinar Glasa Koncila prvi je stigao u Međugorje nakon vijesti o ukazanju.

18.1.2018.
18:46
Pixsell
VOYO logo

Monsinjor Mijo Gabrić, donedavni prvi čovjek Zbora prebendara, prvi financijaš Kaptola, kažnjen je crkvenim stegovnim mjerama pa mu se na sedam godina zabranjuje bilo koja služba koja je povezana s upravljanjem crkvenim dobrima, pet godina ne smije javno nastupati u vezi “vremenitih dobara Zbora prebendara”, svaki dan mora moliti pokajnički psalam br. 50 ('Smiluj mi se Bože po milosrđu svojem') ili litanije Presvetom Srcu Isusovu, šest mjeseci obdržavati nemrs utorkom i petkom te sljedećih pet godina uplaćivati novac karitativnoj ustanovi i uplatnicu predočiti Nadbiskupskom duhovnom stolu.

Image
MUTNI POSLOVI NA KAPTOLU: /

Sve zanima gdje je nestalo 50 milijuna eura crkvenog novca, Gabrić u pismu Bozaniću priznao krivnju

Image
MUTNI POSLOVI NA KAPTOLU: /

Sve zanima gdje je nestalo 50 milijuna eura crkvenog novca, Gabrić u pismu Bozaniću priznao krivnju

Nestalo 50 milijuna eura

Razlog ovim stegovinim mjerama su Gabrićevi poslovni pothvati uslijed kojih je nestalo 50 milijuna eura crkvenog novca, te uslijed kojih se, kako je pisao Nacional, i sam Gabrić obogatio i to makinacijama u gradnji Prebendarskih vrtova u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu i stambenih zgrada u Gorici u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gabrić je u pismu kardinalu Josipu Bozaniću priznao što se dogodilo nakon čega je i kažnjen spomenutim stegovnim mjerama.

Tko je Mijo Gabrić?

Njegov prvi proboj u medije dogodio se šezdesetih godina i to ne zbog crkve, iako je već tada bio bogoslov, već zbog glazbe. Točnije, zbog rock'n'rolla. Mladi Mijo Gabrić bio je bubnjar u grupi Žeteoci koja je pak bila prvi vjerski glazbeni sastav na našim prostorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon zaređenja, Gabrić je počeo raditi u Glasu Koncila te je bio prvi novinar koji je 1981. godine stigao u Međugorje nakon što je stigla vijest o ukazanju Gospe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loši poslovni potezi

Postoji i priča prema kojoj je, kad je kao urednik Glasa Koncila primio Majku Terezu u Zagrebu, nagovorio da za predstojeću dodjelu Nobelove nagrade za mir obuje novu obuću te da je njene stare, izlizane cipele spremio te kasnije izločio u kapelici sv Dizme u zagrebačkoj Novoj Vesi, piše Novi list.

Poznat je i bio neobičnim kaptolskim incijativama, poput restorana u tornju zagrebačke katedrale i skupljanja plastičnih boca za obnovu iste, a ujedno je bio i pokretač popularnog blagoslova kućnih ljubimaca. No, poslovni pothvati očito mu nisu išli od ruke...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo