naoružanje /

Tko ima nuklearno oružje i gdje je tu Hrvatska

A nuklearno oružje za globalno uništenje koje se stoga želi i globalno zabraniti, posjeduje samo devet zemalja na svijetu

6.10.2017.
18:55
VOYO logo

Najviše nuklearnog oružja, i nakon značajnog smanjenja posljednjih godina, ima Rusija čiji arsenal broji čak 7000 nuklearnih bojevih glava. U stopu je prate Sjedinjene Američke Države sa njih 6800. Obje svjetske supersile već 25 godina nisu izvele nijedan nuklearni pokus. Ostale članice Vijeća sigurnosti ih slijede, Francuska sa 300, Kina s 270 i Velika Britanija s 215 nuklearnih bojevih glava. Posvađani azijski susjedi koji ulaze u red nuklearnih sila, Pakistan i Indija imaju gotovo identičnu količinu nuklearnog oružja, 140, odnosno 130, a nešto manje od stotinu - Izrael.

Trenutačno najveća nuklearna prijetnja svjetkom miru Sjeverna Koreja ima, koliko se zna, 10 nuklearnih bojevih glava, a i pokusi od kojih se zemlja trese im nisu strani. 
Nijedna od zemalja nije potpisnica Sporazuma za zabranu nuklearnog oružja koji je 7. srpnja ove godine potpisan u UN-u. Među 122 zemlje nije niti Hrvatska, kao ni ostale članice NATO-a. Evo što o nama kažu upravo dobitnici Nobela za mir.      

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska nije sudjelovala u pregovorima o Sporazumu o zabrani nuklearnog naoružanja. Glasala je protiv rezolucije Opće skupštine UN-a 2016. godine koja je uspostavila mandat za države da pregovaraju o sporazumu. Tvrdi da je američko nuklearno oružje neophodno za njihovu sigurnost.

Korak unatrag svakako bi bilo i američko istupanje iz nuklearnog sporazuma s Iranom, koji je američki presjednik nazvao najgorim koji su SAD ikada potpisale. Ono što se već neko vrijeme najavljuje, Donald Trump je neizravno dao naslutiti i na sinoćnjem druženju sa zapovjednicima vojske i njihovim suprugama u Bijeloj kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo