TKO IMA NAJVIŠE ŠANSI? Puhovski analizira: / 'Kolinda izgubila kormilo, protiv jedne osobe joj je posebno teško'

Image
Foto: Pixsell

Razlog za gubitak potpore birača kod aktualne predsjednice, analitičar Žarko Puhovski vidi u činjenici da ne pokazuje jasan smjer,

8.3.2019.
10:37
Pixsell
VOYO logo

Prema istraživanju Promocije plus, napravljenom za RTL, da su sada izbori za predsjednika države pobjedu bi, unatoč tome što joj potpora pada već četvrti mjesec, odnijela Kolinda Grabar Kitarović s 52,9 posto onih koji bi joj dali glas. Na drugom mjestu je bivši premjer Zoran Milanović s 40,8 posto ispitanika istraživanja koji bi ga podržali, dok se na trećem mejstu nalazi Dalija Orešković s 30 posto podrške.

Anketu je za RTL Direkt prokomentirao politički analitičar i profesor Žarko Puhovski, koji je aktualnoj predsjednici zbog trenutnog pada poručio da nije smjela mijenjati politiku prema desnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prejasno je pokazala da nema kormilo, da vrluda gore dolje, lijevo desno. Nekoliko puta je mijenjala poziciju i ljudi to teško prate. Također, treba reći da su istraživanja nepouzdana jer je Ivo Josipović imao bolju poziciju. Realno, imamo jednog pravog kandidata, predsjednicu Grabar-Kitarović", govori Puhovski.

Šutnja kod Milanovića neće trajati dugo, a onda...

Zoranu Milanoviću ni svi neodlučni birači ne bi bili dovoljni za pobjedu, što otvara pitanje je li dosegnuo svoj maksimum ili ima još prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod njega je realno da šutnjom može imati bolji rejting no kad bi progovorio, ali mislim da mu temperament neće dati šutjeti predugo. I tad će odbiti dobar dio ljudi, po anketama čak 45 posto SDP-ovaca mu ne bi dalo glas jer iako smatraju Bernardića krivcem za situaciju, smatraju i Milanovića", kazao je profesor.

'Protiv Dalije Orešković bi joj bilo teže'

Proanalizirao je i druge kandidate. "Imala je ne sasvim jasne stavove i imala bi veliku prednost jer bismo dobili dvoboj žene protiv žene. Međutim, i dalje mi se čini realno da će netko iz Živog zida biti drugi kandidat. Beljak je pak također lak na obaraču, ali to je predsjednici lakša situacija jer bi pozivala na obranu od agresivnih muškaraca. Zato bi joj protiv gospođe Orešković bilo teže", zaključuje Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo