Tko cinka svog prethodnika, može spasiti tvrtku

23.6.2012.
13:39
VOYO logo

Dakle, po ovoj ideji za kriminal će se goniti odgovorne osobe u poduzeću, odnosno prijašnji direktori koji su počinili kazneno djelo, a tvrtka će morati vratiti imovinsku korist koju je nezakonito stekla, objašnjava Večernji list.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić smatra da će se ovakvom izmjenom motivirati odgovorne osobe u pravnim osobama da prijave kriminal u kojemu nisu osobno sudjelovale, ali su sudjelovali njihovi prethodnici kao pravna osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ilustracija na primjeru HDZ-a

O čemu se zapravo radi moglo bi se ilustrirati na primjeru HDZ-a. Da je takva odredba bila na snazi kada je Jadranka Kosor 2009. došla na čelo Vlade i postala predsjednica HDZ-a, ona bi (pod uvjetom da je saznala za kriminal) mogla zbog crnog fonda u HDZ-u prijaviti Ivu Sanadera i ostale, te se ne bi sudilo HDZ-u kao pravnoj osobi. HDZ bi izbjegao suđenje, ali bi morao vratiti 32 milijuna kuna nezakonito inkasiranih u crni fond.

Preduvjet da prijavljivanje odgovornih osoba za kriminal eskulpira pravnu osobu od postupka je da kazneno djelo bude prijavljeno prije nego što je otkriveno. Osim toga, oslobođenje pravne osobe od kazne u takvom slučaju je fakultativno, što znači da sud ne mora nužno na to pristati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo