NAKON SJEDNICE VLADE / Tko će biti na HDZ-ovim listama? Brkić i Kovač? Plenković: 'O tom potom'

Image
Foto: Vlada RH / Twitter

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade obratio se novinarima

21.5.2020.
15:19
Vlada RH / Twitter
VOYO logo

U organizaciji udruge Glas poduzetnika u četvrtak su na Markovu trgu prosvjedovali povremeni prijevoznici, ugostitelji, turistički djelatnici i poduzetnici koji se bave eventima, zatraživši da im država pomogne u očuvanju poslovanja pogođenog mjerama za suzbijanje epidemije Covid-19. 

Image
pred banskim dvorima /

Stotine poduzetnika prosvjeduju u Zagrebu: 'Vlada nam ne da raditi, neka nam onda pomogne!'

Image
pred banskim dvorima /

Stotine poduzetnika prosvjeduju u Zagrebu: 'Vlada nam ne da raditi, neka nam onda pomogne!'

Premijer Andrej Plenković je odgovarajući na novinarska pitanja vezano uz današnji prosvjed kazao da resorni ministri komuniciraju sa svim poduzetnicima i opetovao da je njegova Vlada učinila puno za poduzetništvo. Kazao je i da će nakon travnja i svibnja pratiti koje djelatnosti bi zbog situacije u kojoj su se našle mogle nastaviti primati potpore države i mjeru Očuvanje radnih mjesta: "Vodit ćemo računa i da nakon travnja i svibnja kalibriramo mjere i nastavljamo davati potporu za one sektore koji će biti u težim okolnostima poput onih u turizmu, djelomično ugostiteljstvu i prometu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarski upit mogu kako Vlada može davati takva obećanja jer su tehnička Vlada poručio je da nema pojma što je "tehnička Vlada": "To je žargon, to ne postoji. Neka netko nađe propis gdje postoji tehnička Vlada, volio bih to vidjeti. Vlada ima jasno propisane ovlasti što može raditi kada se raspišu izbori, mi funkcioniramo sasvim normalno kao i prethodne vlade".

Novinare je zanimalo i tko je prihvatljiv partner za koaliciju s HDZ-om nakon izbora, a Plenković je rekao kako vjeruje da će HDZ ponovno dobiti većinsko povjerenje i da će doći u poziciju tražiti partnere za formiranje Vlade, ali to će moći s onima koji su svjetonazorski i/ili programski bliski HDZ, te da je to glavni uvjet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izborne liste HDZ-a, što se tiče prijedloga doći će do sutra ili tijekom vikenda, rok za prijave kandidatura je 15. lipnja, imamo više nego dovoljno vremena, sve ćemo zajedno sagledati, bit će sigurno više kandidata nego što ih na liste može stati i donosit ćemo odluke, a vidjet ćemo tko će biti predložen. Imat ću neki utjecaj kao predsjednik stranke na to kako će izgledati lista", rekao je predsjednik HDZ-a.

Upitan mogu li se na njima naći Milijan Brkić ili Miro Kovač odvratio je: ''O tom potom, nisam još dobio nijedan prijedlog''.

Na pitanje može li zamisliti koaliciju s Ivanom Penavom, Miroslavom Škorom i Miloradom Pupovcem, Plenković je odgovorio: "Nisam spreman koalirati sa svima njima. HDZ će biti u poziciji da bira s kim će ići. Ići ćemo s onima koji će nam biti programski slični ili slični svjetonazorski. Program i ideologija - najbolje je kad se slože oboje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A koalicija s SDP-om? Smatra da nije moguća, pri čemu je dodatno komentirao: '"Nakon onih divnih, kulturnih izjava, unutar HDZ-a sve pršti od želje za koalicijom s SDP-om". 

Broj županija ostaje isti, moguća reforma općina

HDZ ima vrlo jasnu poziciju da broj županija ostaje isti, ali se u stranci vodilo rasprave o modelima reformi na razini općina, kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Županije su ustroj moderne i suvremene Hrvatske. One su s nama od 1993.  i imaju 27 godina tradicije. HDZ, koji je na prošlim izborima imao 13 od 20 župana, ima vrlo jasnu poziciju da županije ostaju. Tu nema dileme niti je ta tema ikada dolazila u pitanje", rekao je Plenković odgovarajući na pitanje zašto HDZ misli da je maloj državi poput Hrvatske i dalje potrebno 20 županija plus Grad Zagreb.

Kada je riječ o općinama, istaknuo je da su na Nacionalnom vijeću stranke vodili rasprave gdje je ministar uprave Ivan Malenica predlagao različite modele reformi na razini općina. Neke od ideja su i manji broj lokalnih dužnosnika na izborima 2021. godine. "Razumijemo taj problem i idemo ga rješavati", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iduća parlamentarna većina će se formirati nakon što hrvatski građani odluče kome će dati povjerenje, a građani imaju izbor, smatra, da gledaju aktere ove Vlade, koji su imali vrlo konzistentan rad na točkama koje su poboljšale kvalitetu života, ili one koji nemaju kredibilitet. 

"Sva postignuća su činjenice i možete birati između onih za koje znate tko su i što su, što su ostvarili iza sebe, plus kako su se snašli u krizi (...) ili one oji se uopće ne bave tim temama, a imaju neke druge teme koje ne bi pomogle kvaliteti života ili nemaju kredibilitet na konkretnim postignućima. Mislim da prepoznajete i jedne i druge", poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo