vikend donosi pravu studen /

Tjedna prognoza Dunje Mazzocco Drvar: 'Da, stvarno će padati snijeg'

Image
Foto: Vijesti.hr

Krajem tjedna očekuje se u zapadnim nizinama 35 do 70 centimetara, u Slavoniji od 15 do 40, u Gorskom kotaru i Lici impresivnih 2 metra snijega

19.2.2018.
13:13
Vijesti.hr
VOYO logo

Računalnom terminologijom govoreći, prava zima ove se godine dugo loadala i napokon će se potpuno učitati tek u trećoj dekadi trećeg zimskog mjeseca. U radnome dijelu tjedna svakoga će dana padati snijeg, a vikend donosi pravu studen.

Ovih dana primila sam brojne skeptične poruke i pitanja koja su sva redom sadržavala nevjericu. Zar je moguće da su vas topli prosinac i siječanj toliko razočarali da više ne vjerujete ni u zimski karakter veljače? Za ilustraciju, veljača u Zagrebu u pravilu donosi 7 dana sa snijegom, od kojih je čak 3 sa snježnim pokrivačem višim od 10 centimetara. Više od 30 centimetara dobijemo ipak znatno rjeđe. Takvo nešto događa se u Zagrebu prosječno 0,4 dana u godini što zapravo znači 2 puta u 5 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji put mjerili smo više od 30 centimetara na Valentinovo 2012. godine pa bismo mogli reći da je zaista red da takvo nešto i ponovimo! Najdeblji snježni pokrivač imali smo davne 1963. kad se početkom veljače skupio čak 51 centimetar. Unazad četrdesetak godina koliko se mnogi od nas, recimo, sjećaju, nismo imali pokrivač od pola metra, sada je na snazi maksimum od 41 cm. E, tome bismo se ovaj tjedan mogli približiti, a možda ga čak i srušiti. No, krenimo redom.

Image
Foto: Vijesti.hr

UNUTRAŠNJOST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gorju - tu jasno mislim na naseljena mjestima – jutros je mjereno između 36 i 99 centimetara snijega. U ostatku zemlje u ovom trenutku snijeg je zanemariv, no Karlovac ima ipak lijepih 10 centimetara. Dobar je to temelj za ovo što nas čeka.

U gorju i u Karlovačkoj županiji snijeg je padao već jutros, sad je stao no prema kraju dana očekuje se opet. Do kraja dana u gorju će pasti novih 10 centimetara, a tanji snježni pokrivač stvorit će se već i ponegdje u zapadnoj Slavoniji i središnjoj Hrvatskoj. U istočnoj Hrvatskoj padat će još uvijek većim susnježica ili, još češće, kiša.

U UTORAK će u nekim dijelovima središnje i istočne Hrvatske snijeg još uvijek biti mokar, dio će se i slijegati no svakako treba računati na barem 10 do 20 mokrih centimetara. U gorju sitniji, rahliji snijeg i novi pokrivač i do 30 centimetara. U SRIJEDU će još malo zahladnjeti, pojačat će sjeverac a prema kraju dana i u zapadnim nizinama počet će se stvarati pravi suhi i škripavi pokrivač, za početak desetak centimetara. U gorju će ga u srijedu pasti čak 40, a uz daljnje jačanje vjetra očekuju se i snježne mećave.  Najviše snijega past će tijekom četvrtka i petka kada se u zapadnim nizinama lokalno očekuje i do 50 cm, na istoku između 15 i 40 cm.

Image
Foto: Vijesti.hr

Nenad Milić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gorju u ta dva dana doista impresivne količine, od pola metra do metra u manje od 48 sati pri čemu su u Gorskom kotaru i na plitvičkom području mogući nanosi viši od, primjerice, kućnih vrata. Temperature oko nule, nerijetko i ispod nule, a uz većinom umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak činit će se kao da je skoro -10. Za vikend prestanak snijega, zatim i djelomično razvedravanje, a čim se razvedri temperature će se doista i spustiti do, pa i ispod, -10 °C. O tome više u sljedećem ovakvom tekstu, a sad samo još malo o ovoj snježini.

Krajem tjedna očekuje se, dakle, u zapadnim nizinama 35 do 70 centimetara, u Slavoniji od 15 do 40, u Gorskom kotaru i Lici impresivnih 2 metra snijega. Malo, ali zaista malo past će prolazno i u Dalmatinskoj zagori, najvjerojatnije tijekom srijede, ali će i prije i poslije padati kiša pa snijeg neće stvarati pokrivač. Imajte na umu svakako i to da će snijeg padati malo po malo, a ne sve odjednom, pa će ga se dobar dio čistiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb je, naravno, priča za sebe, sve veći i veći grad s vlastitom mikroklimom i sigurno ste već primijetili da na njegovim periferijama najčešće imamo puno više snijega nego u centru. I nije to samo zato što ga se u centru uspješnije gazi, posipava i odvozi, nego ga i u startu manje padne. U centru grada u ovakvim situacijama temperatura je u pravilu 2 do 3 stupnja viša nego u okolici što je sasvim dovoljno da u Samoboru, podsljemenskoj zoni, Sesvetama ili čak Novom Zagrebu pada snijeg, a u središtu imamo samu bljuzgu. Ovoga puta snijega će u gradu svakako biti, zadržat će se svakako i više dana, no imajte na umu da će bjelina ipak biti manje romantična nego u ostatku središnje Hrvatske.

Image
Foto: Vijesti.hr

JADRAN

I na moru pravi zimski tjedan kojega će u pravilu obilježiti škura bura iako će južni dio, od Šibenika južnije, sredinom tjedna biti pod utjecajem juga! Svakoga dana padat će kiša, najjača i najobilnija na srednjem Jadranu i to upravo u četvrtak i petak. S druge strane, na sjeverni dio curit će sve više i više hladnoga zraka, pa se susnježica i mokar snijeg već od utorka očekuju povremeno na Kvarneru i u dijelu Istre, a u srijedu i četvrtak susnježice može prolazno biti i u zadarskom primorju.

Image
Foto: Vijesti.hr

Bura će u srijedu i četvrtak ometati promet, a vrlo je velika vjerojatnost i za zatvaranje pojedinih dionica magistrale i autocesta A1 i A6 kao i za obustavu trajektnih linija prema otocima sjevernog Jadrana. U četvrtak se možda zatvori i Krčki most. Temperature u padu, a na vjetrometini bit će osjetno hladnije nego u zavjetrini, doslovno ledeno! Temperatura, u Podvelebitskom primorju primjerice, oko 3 ili 4 stupnja, uz udare vjetra od oko 120 kilometara na sat takozvani real feel odnosno osjet ugode je oko -12. Nakon subote, hladnoća će se proširiti i prema jugu, situacija će mnoge podsjetiti na onu iz 2012. godine ili pak prošlogodišnji siječanj, no detalje ćemo o tome pisati idućih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo