opoziv uvršten u dnevni red /

Tjedan odluke o sudbini Zdravka Marića: MOST vijeća, HDZ podijeljen

'Ministar mora biti osoba bez mrlja. Evidentno je da je znao, ali je šutio'

21.4.2017.
18:44
VOYO logo

Zbog Agrokora bura u Saboru. SDP-ov zahtjev za opoziv ministra financija Zdravka Marića uvršten je u dnevni red, a neslužbeno doznajemo da MOST prikuplja dokumentaciju iz HBOR-a, ali i HPB-a kako bi lakše donijeli odluku o tome kako se postaviti na glasovanju. Kada će ono biti određuje Božo Petrov, a moguće je da se o Marićevoj sudbini glasuje već idućeg petka

Dok je ministar financija na proljetnoj skupštini Svjetske banke i MMF-a u SAD-u, SDP-ov zahtjev za njegovim opozivom uvršten je u dnevni red Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ministar financija mora biti osoba bez mrlja. Evidentno je da je znao ali je šutio, evidentno je da se izuzeo ali je sudjelovao i glasao, dakle evidentno je zna što se događalo što je u tom konkretnom slučaju. Ništa osobno", kazao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

No, o opozivu se mora glasovati u roku od 30 dana, najranije idućeg petka kada bi prema prvom planu trebala početi stanka zbog lokalnih izbora, ali moguće je i da se radi u subotu, kao i prvi tjedan u svibnju. Točan datum tek treba odrediti predsjednik Sabora Božo Petrov koji ne želi pred kamere. A dok su neki MOST-ovi zastupnici jasni:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“MOST će donijeti tu odluku, ja ću im predložiti da podupru ovaj moj stav. Da glasuju za opoziv? Pa da ministar Marić odstupi”, poručuje Miro Bulj.

Neslužbeno doznajemo da MOST, kako bi lakše donio odluku, prikuplja dokumentaciju iz HBOR-a, ali i HPB-a oko povlaštenog stambenog kredita koji je Marić dobio 2010. kada je bio predsjednik Nadzornog odbora iste banke.

"Ono što mi želimo je da se utvrde sve činjenice, kao što je rekao ministar Orepić donošenje lex agrokora ne znaći aboliciju za one koji su odgovorni za ovu situaciju, svi koji su odgovorni moraju odgovarati", tvrdi politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Iz oporbe šalju alarmantne poruke:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na mostu je lagodno. Možete lijevo ili desno. U ovom trenutku je ispod mosta bujica koja će te progutati ako ne odeš na obalu rijeke", kaže Bernardić.

Uz različite krimene koje stavljaju Mariću:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je napravio grijeh kada je dao izjavu 26.1., kada se pohvalio svojim znanjem o Agrokoru, sa svojim podacima, pohvalio se, kako vjerovati čovjeku koji je defakto je potpuno promašio jednu od najvećih kriza gospodarastva i financijkog sektora?!", kaže predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

HDZ ga zasada načelno podupire:

"Vlada se dužna očitovati o prijedlogu SDP-a i u tom smislu ćemo mi svakako podržati stav Vlade Republike hrvatske koja će ja sam uvjeren dati podršku ministru Mariću", poručuje predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Dok se to čeka, SDP je u saborsku proceduru uputio i zahtjev o osnivanju istražnog povjerenstva o prošlom i sadašnjem poslovanju Agrokora. A čeka se i odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na čiju su  adresu stigle tri prijave zbog Marićeva prijašnjeg angažmana u Agrokoru. O pokretanju postupka Povjerenstvo će odlučiti u svibnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo