'GOTOVO JE' / Tito odlazi u prošlost: mijenja se ime trga, ali i adrese na osobnim dokumentima

Milan Bandić je jučer odustao od inzistiranja na referendumu oko promjene imena trga maršala Tita u Zagrebu. Tito odlazi u prošlost, a najljepši trg trebao bi se zvati Trg republike Hrvatske što nije svima po volji

27.6.2017.
18:11
VOYO logo

Maršal Tito nakon 71 godinu - u Zagrebu odlazi u prošlost. Gradonačelnik Milan Bandić jučerašnju odluku danas više nije htio objašnjavati:  "Molim vas, jel gotovo hvala lijepo, imate glasnogovornicu imate izjavu jučer, gotovo je", poručio je Bandić. 

No, zato iz Sabora žestoke reakcije oporbe. "Promijenili ste i ime Trga žrtava fašizma, pa smo ga vratili, i ovo ćemo vratiti", rekao je SDP-ov saborski zastupnik Nenad Stazić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, inicijatori ove promjene nisu krili zadovoljstvo najavom gradonačelnika s kojim sada kreću u pregovore: "Smatram to uspjehom, ali ne ucjenom ili ultimatumom, to je nešto što je bila tema tijekom izbora za gradonačelnika grada Zagreba i nešto što je komunicirala moje lista za skupštinu i prije nego što smo izašli s tim kao nekim preduvjetom za sklapanje većine", tvrdi Bruna Esih.

"Nije politička trgovina već načelno i vjerodostojno zastupanje političkih stavova", smatra Zlatko Hasanbegović. Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović pozvao je Milorada Pupovca da reagira jer, kako kaže, on sada drži ključeve Plenkovićeve većine u Saboru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedno mjesto šesta lička spasila maršala, haha, ali očekivati da Pupovac bude šesta lička u novim okolnostima je poprilično neozbiljna stvar", odgovorio mu jePupovac. 

Iz Demokratskog saveza Srba Pupovcu šalju jasnu poruku: "Ne možete biti dio vladajućih, a nastupati kao opozicija, kao da ne možete na to da utječete, a možete i pristali ste na to", rekao je Srđan Milaković, zamjenik predsjednika Demokratskog saveza Srba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HDZ-u koji su promjenu imena trga spominjali, ali ne i uvjetovali pozdravljaju Bandićevu inicijativu.  "Trg republike Hrvatske to je naša Hrvatska je dobar naziv", smatra Damir Krstičević, ministar obrane.

Bit će to već osma promjena imena jednog od najljepših trgova u Zagrebu. "Dobro da je ta priča zaključena i sad se možemo okrenuti ozbiljnijim temama i pokušati dostići Rumunjsku i Bugarsku", tvrdi saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, same stanovnike Trga maršala Tita očekuje mijenjanje adresa na osobnim dokumentima.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo