Bitka oko prostorije / Penjači protiv skvotera: u bivšoj zagrebačkoj klaonici prostora je puno, slaganju ni traga

U prostoru bivše zagrebačke klaonice već godinama žive skvoteri, a kada su došli novi, legalno useljeni susjedi, počele su i trzavice

3.7.2017.
22:40
VOYO logo

Pravni raspašoj prisutan je i ako netko bespravno useli u nekretninu koja mu baš po ničemu ne pripada. Ako odete na godišnji odmor, a netko vam useli u stan i promijeni bravu imat ćete golemih problema da ga izbacite van. A kako je tek onda sa  napuštenim nekretninama koje pripadaju državi, gradu ili javnim poduzećima?

Jedna sportska penjačka udruga na natječaju je legalno platila i dobila napušteni prostor bivše klaonice u vlasništvu Zagrebačkog holdinga. Ali u tom prostoru već godinama ilegalno živi desetak stanara, koji se popularno nazivaju skvoteri.
I samo zato što već godinama ondje nesmetano žive skvoteri smatraju da je taj prostor njihovo vlasništvo.  A suživot legalnog i ilegalnog, pitomih i divljih zna biti jako težak, gotovo nemoguć, pogotovo u klaonici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skvotera tu živi 8, 4 psa i 2 mačke. Sve su sami uredili. Daske, drva, namještaj našli su u zgradama za rušenje. Imaju mali servis za bicikle, sobu za goste, kuhinju. Imaju i knjižnicu, vrt, bazen za skupljanje kišnice, ljetni tuš, i svoj dom zovu Reciklaonica

"Ovdje je sve od recikliranog materijala, ovaj laminat i ove grede i ovaj linoleum, sve smo uzeli u okolici...Sad, neki to zovu reciklažom poput nas, neki to zovu krađom", kazao nam je Damir Batarelo, stanar autonomnog centra 'Reciklaonica'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li to što ste učinili ilegalno?", upitali smo ga.

"Je, skvotiranje  je ilegalno, zauzimanje posjeda je klasificirano kao ulaz i zauzimanje imovine ali zakon o vlasništvu čak u našem slučaj brani taj isti prostor i dopušta obranu tog istog prostora", odgovorio je Damir Batarelo, stanar autonomnog centra 'Reciklaonica'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su 'klaonicu' skvotirali prije više od 6 godina. a ovi drugi su jednu susjednu i jednu istu prostoriju dobili u najam od Zagrebačkog Holdinga prije 2 mjeseca.

Oni su penjački klub Pulfer. Puno sati i novca uložili su u uređenje derutnih prostorija koje žele prilagoditi za penjačku stijenu. Ali, problem stvara ova prostorija koju im skvoteri ne žele prepustiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da nije bilo zastoja, znači tih rezanja vrata zbog kojih ne možemo držati alat tamo niti normalno funkcionirati, mi smo računali biti gotovi 1.9. Krov smo potpuno izolirali, jedno 30 000 kuna je uloženo samo u to i nebrojeno sati našeg rada", objasnio je Roko Roić, potpredsjednik SPK Pulfer.

Skvoteri kažu: penjači su im  namjerno uzeli prostoriju koju koriste kao skladište i iz nje odnijeli daske i drva za ogrijev. Penjači kažu – to su bile barikade koje su skvoteri stavili da zapriječe put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova je nama prostorija dosta potrebna, drva za ogrijev. Svatko će se zimi grijati, tko bi htio prezimiti bez grijanja? Drva za ogrijev i građevinski materijal, to nam treba, uvijek nešto gradimo", objasnio je Dragan Vukoje, stanar autonomnog centra "Reciklaonica".

"Ono što mi imamo je jedan odnos koji je reketerarski. Mi nismo niti provocirali niti ušli u sukob..ono što se dešava je to da se nama preko noći uništava imovina… Njihova komunikacija je noćna, dolaze s električnim rezalicama noću i skinu vrata" požalio se Roko Roić, potpredsjednik SPK Pulfer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skvotiranje u Zagrebu ima kulturu dugu više od 20 godina. Skvoteri ulaze u napuštene prostore, najčešće neriješenih imovinskopravnih odnosa, i iako u svakom trenutku riskiraju da ih vlasnici izbace, polažu pravo na taj prostor jer u njega ulože sve što imaju i naprave održivu zajednicu koja tako čuva zgrade. Berlin, London, Milano i Barcelona poznati su po takvoj urbanoj kulturi, a samo Nizozemska ima i zakon o skvotiranju. U cijelom kompleksu Klaonice je trenutno 60 legalnih najmoprimaca - i oni. Holding nam odgovara kako zbog sukoba traže nove prostorije za skvotere, pa im možda novi susjedi ipak ne budu najveći problem.

"Ukoliko sjednete na neki način i razgovarate ipak postoji mogućnost da to riješite?", upitali smo Roka Roića. "Ja se stvarno nadam, prostora ima puno", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Penjači otvorenje imaju za 10ak dana, a do tada će znati mogu li pomiriti razlike.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo