TEŠKE OPTUŽBE SRBIJANSKE KOMISIJE: / 'Hrvatska policija je mladog migranta natjerala u vodu pa puštala struju iz elektrošokera'

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Sanjin Strukić

'Dječak koji je preživio tešku fizičku i psihičku torturu službenih državnih organa Hrvatske, najprije je izdvojen iz skupine migranata, pretučen na samoj granici,

2.9.2019.
7:12
PIXSELL / ilustracija, Sanjin Strukić
VOYO logo

Komisija za izbjeglice i migracije Republike Srbije (KIRS) priopćila je da su pripadnici hrvatske granične policije brutalno pretukli maloljetnog Afganistanca K.S., rođenog 2003. godine, uhvaćenog prilikom pokušaja skupine od 16 migranata da pređu granicu.

"Dječak koji je preživio tešku fizičku i psihičku torturu službenih državnih organa Hrvatske, najprije je izdvojen iz skupine migranata, pretučen na samoj granici, nakon čega je bio zatvoren u u prostoriju gdje su ga tukla četiri pripadnika granične policije", stoji u priopćenju spomenute Komisije, koje je prenio srpski N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MINISTAR PORUČIO DA HRVATSKA NEĆE PUŠTATI ILEGALNE MIGRANTE: /

'Kada dođete na granicu ondje je hrvatska policija i nećete proći'

Image
MINISTAR PORUČIO DA HRVATSKA NEĆE PUŠTATI ILEGALNE MIGRANTE: /

'Kada dođete na granicu ondje je hrvatska policija i nećete proći'

Podvrgli ga elektrošokovima dok nije izgubio svijest?

Dječaku su, tvrde u KIRS-u, oduzeli mobilni telefon i novac, fizički ga povrijedili, a potom ga zatvorili u prostoriju gdje su ga natjerali da se skine. Potom su, prema tvrdnjama KIRS-a, pustili vodu i napravili baru te ga stavili u nju i putem elektroškoera puštali struju od čega je maloljetnik izgubio svijest. Osim toga, tvrde, dječak je zadobio prijelom rebara s unutarnjim krvarenjem, hematome na glavi, a izgubio je i dosta krvi.

Srbijanska Komisija za izbjeglice i migracije izrazila je tim povodom "zabrinutost i zgražanje nad takvim postupcima" te upozorila predstavnike međunarodne zajednice na "enormnu primjenu nasilja hrvatske granične policije i flagrantno kršenje ljudskih prava". U priopćenju su naveli kako su hrvatski dužnosnici izjavili da zaštita državne granice ponekad podrazumijeva i određene oblike nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je KIRS uputio apel međunarodnoj zajednici da svojim autoritetom utječe na Hrvatsku kako bi prestala s takvim "neljudskim ponašanjem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo