NEZADOVOLJNI POLJOPRIVREDNICI / Teške optužbe na račun Bože Petrova: 'Članska iskaznica Mosta bila je izgleda presudna za dobitak zemlje'

Image

Poljoprivrednici iz Metkovića tvrde da je državno poljoprivredno zemljište u gradu dodijeljeno simpatizerima Mosta

5.3.2017.
12:21
VOYO logo

Zbog podijele državnog poljoprivrednog zemljišta na području grada Metkovića vodi se otvoreni rat između starih i novih zakupnika, piše Slobodna Dalmacija. Oni koji su dvadesetak godina obrađivali to državno zemljište optužuju gradsku vlast i tadašnjega gradonačelnika, a današnjeg predsjednika Sabora Božu Petrova da je zajedno s Agencijom za državno zemljište parcele na području Vrbovaca dijelio članovima i simpatizerima Mosta.

Trenutno je u tijeku 12 sudskih sporova jer dosadašnji korisnici zemljišta ne žele napustiti oranice i vinograde koje su podizali svojim radom. Najviše zemlje dobio je Andrija Brečić, čak 38 parcela od ukupno 66 koliko ih se nudilo na natječaju. Brečić je to dobio na temelju gospodarskog programa podizanja trajnih nasada te plastenika, a godišnja cijena zakupa hetara je 1000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, pedesetak osoba nezadvoljno je podjelom državnog zemljišta te tvrde kako je Brečić član Mosta koji je bio na Mostovoj županijskoj listi na lokalnim izborima 2013. godine, a član je i Nadzornog odbora gradskog poduzeća "Čistoća".

Brečić je odustajao od nekih parcela u korist drugih ljudi po vlastitom izboru, dok su poljoprivrednici koji su u mirnom posjedu godinama obrađivali zemlju ostali bez tih parcela. "Članska iskaznica Mosta bila je izgleda presudna za dobitak zemlje, jer je i Brečić dobivene parcele prepuštao osobama bliskima Mostu, od kojih neki nemaju veze s obrađivanjem zemlje i imaju stalna zaposlenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, osoba zadužena za podjelu zemlje u Agenciji za državno zemljište u Zagrebu, Marlena Ostojić, nakon provedenog natječaja postala je zaposlenica Grada Metkovića, voditeljica Odsjeka za komunalne djelatnosti", rekao je poljoprivrednik Dragomir Pratežina koji se natjecao za zemlju, ali je na kraju nije dobio.

Pratežina je rekao kako ima dokumentaciju od bivšeg PIK-a "Neretva" za zemlju koja obrađuje. "Državno odvjetništvo, koje štiti interese Republike Hrvatske, zaprijetilo je da će protiv mene ali i ostalih dignuti tužbe", rekao je Pratežina i naglasio kako su zemlju dobili većinom članovi Mosta koji imaju stalna zaposlenja, a zemlja im je dodatno zanimanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam pouzdane informacije da su neki koji su dobili po sedam, osam hektara zemlju iznajmili i otišli u Irsku raditi. To je protuzakonito, a o tome državne institucije ne vode računa. Svi ti koji su dobili zemlje i drže je u šikari dobili su i poticaje", rekao je Pratežina.

U sličnoj situaciji se nalazi i Drago Veraja, vinogradar koji tvrdi da je njegova obitelj ostala bez osam hektara vinograda koje su podigli na državnom zemljištu na predjelu Vrbovci te da je Državna agencija za poljoprivredu s Gradom Metkovićem provela natječaj za zakup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zna se koliko je uloženo, koliko se vinograd podiže, neka sudski vještak dođe, procijeni i neka me država isplati. Nikakav problem", rekao je Veraja. "Sada je sve to na sudu i čekam ishod, a do tada ne želimo nikoga pustiti u posjed. DORH ne zanima što je zasađeno na parceli, oni samo kažu “to je naša (državna) zemlja i ajte ća!”, tvrdi Veraja.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo