VRUĆE LJETO / DHMZ objavio podatke: Temperature u srpnju bile su značajno više od prosječnih

Image
Foto: Dubravka Petrić / PIXSELL

Analiza odstupanja količina oborine za srpanj 2021. izraženih u postotcima višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine na polovini postaja bile normalne, dok su na ostalim postajama bile sušne ili kišne do ekstremno kišne

10.8.2021.
12:26
Dubravka Petrić / PIXSELL
VOYO logo

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je podatke za protekli mjesec, odnosno klimatsku ocjenu za srpanj 2021. godine.

Odstupanja srednje temperature zraka u srpnju 2021. u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 1,4 °C (Rijeka i Rab) do 3,2 °C (Gradište), a na svim postajama temperatura zraka je bila značajno viša od prosječne, navode u podacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je i ekstremno toplih područja

Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj za srpanj 2021. godine opisane su sljedećim kategorijama: toplo (Kvarner s otocima izuzev južnog dijela otoka Cresa i Malog Lošinja), vrlo toplo (dijelovi istočne Hrvatske, sjeverna Hrvatska, Gorski kotar i sjeverni dio Velebita, Istra, sjevernodalmatinski otoci, Ravni kotari, otoci i dio srednje Dalmacije, dio južne Dalmacije) i ekstremno toplo (istok Hrvatske, veći dio središnje Hrvatske, Lika, južni Velebit, glavnina sjeverne Dalmacije, dijelovi srednje Dalmacije, Pelješac i Mljet).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče oborina, odstupanja količine oborine u srpnju 2021. godine u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 2 posto višegodišnjeg prosjeka u Komiži gdje je pala neznatna količina oborine (0,5 mm), do 429 posto u Senju (178,3 mm).

Analiza odstupanja količina oborine za srpanj 2021. izraženih u postotcima višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine na polovini postaja bile normalne, dok su na ostalim postajama bile sušne ili kišne do ekstremno kišne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DANAS I DO 37 STUPNJEVA /

Temperature ponovno rastu: U toplinskom valu ostajemo cijeli ovaj tjedan, a moguće i dio idućeg

Image
DANAS I DO 37 STUPNJEVA /

Temperature ponovno rastu: U toplinskom valu ostajemo cijeli ovaj tjedan, a moguće i dio idućeg

Ekstremno kišno oko Senja i Zavižana

Oborinske prilike u Hrvatskoj u srpnju 2021. godine izražene percentilima detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: sušno (okolica Makarske, Komiže i Dubrovnika), normalno (središnja i dio istočne Hrvatske, Dalmacija izuzev spomenutih sušnih područja), kišno (dio istočne Hrvatske, okolica Bilogore, gorska Hrvatska, Istra, Kvarner s otocima), vrlo kišno (okolica Rijeke, područje od Senja do Zavižana, okolica Gospića) i ekstremno kišno (Senj i Zavižan), navodi DHMZ u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo