Temperature i do -22 °C, veliki problemi u prometu

Početak veljače ove je godine jedan od najhladnijih u posljednjih 50-ak godina. U idućih nekoliko dana živa u termometru će se spuštati i ispod -20 stupnjeva.

8.2.2012.
7:45
VOYO logo

Odstupanje od prosjeka srednje temperature prvih sedam dana veljače u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu veće je od 10 stupnjeva, ponegdje čak i oko 15, a prosjeku je bliže samo na jugu. Odstupanje od prosjeka potvrđuju i vrlo niske temperature koje su izmjerene u srijedu ujutro.

Već sad u Slavoniji je led okovao većinu rijeka, a ledilo se i more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najniža temperatura, -22 stupnjeva Celzijeva, u sedam sati izmjerena je u Belom Manastiru, dok je u Bednji, Čakovcu i Kopačkom ritu izmjereno stupanj više. U Osijeku i Slatini je bilo -19, u Varaždinu i Lipiku -18, u Požegi -17, a Vinkovcima -16 stupnjeva Celzijevih.

Živa u termometru se na -10 stupnjeva spustila u Bjelovaru, Gospiću, Karlovcu, Ogulinu, Otočcu i Slavonskom Brodu, dok je stupanj više u sedam sati izmjereno u Zagrebu i Krapini. U Rijeci i Šibeniku su izmjerena -2 stupnja, a u Zadru i Splitu 2 stupnja iznad ništice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razvedravanje i slabljenje vjetra pridonijet će zamjetnom padu noćne i jutarnje temperature, a ni danju neće biti osobito toplo. Ciklona će se udaljavati od naših krajeva pa će se atmosfera stabilizirati, ali samo do petka.

Stoga će vrijeme u srijedu biti barem djelomice sunčano. Slab snijeg povremeno će padati još uglavnom u dijelu Gorskog kotara i Like, osobito oko Ogulina i Plitvica. Vjetar mjestimice umjeren, u gorju i jak sjeveroistočni, na istoku istočni. Na Jadranu će bura slabjeti, ali će, još osobito prijepodne, biti jaka i olujna, posebno na sjevernom dijelu, gdje more može biti i uzburkano, javlja HTV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najniža temperatura uglavnom od -17 do -14, u područjima s oblačnijom noći malo viša, a na Jadranu između -5 i 0, samo na jugu od 1 do 3. Poslijepodne između -9 i -4, na Jadranu od 0 do 5, na jugu oko 8.

Od petak opet snijeg

U četvrtak suho, ali hladno, osobito ujutro, kada temperatura u unutrašnjosti može biti niža od -20 stupnjeva. Ponegdje je moguća magla. I na Jadranu u četvrtak suho, uz slabiju buru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od petka ponovno oblačnije, uz obilniji snijeg. U sjeverozapadnom dijelu zemlje očekuje se novih 15 centimetara, u Dalmaciji 20 cm, na istoku do 30 cm, a u gorskom dijelu moguće je oko 40 novih centimetara snijega. Zbog jačanja vjetra mogući su novi zapusi.

U petak se očekuje i bura, ponovno jaka i olujna, gdjegod i orkanska, a u Dalmaciji će vjerojatno biti još i kiše i juga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimski uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama i dalje su na snazi na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji, Baranji, središnjoj Hrvatskoj i Dalmaciji. Još uvijek nema slobodnog pravca kojim se mogu kretati kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci, te obrnuto.

Hrvatski autoklub savjetuje građane da na put ne kreću bez zimske opreme, te ako je moguće, da do daljnjega odgode putovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sav promet zatvorene su dionice autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica (obilazak za sva vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-D50 i D27) te autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica.

Zatvorene su i sljedeće državne ceste: Jadranska magistrala na dionici Senj-Karlobag-Sveta Marija Magdalena, Udbina-Gračac-Knin, Gospić-Karlobag, Aržano-Cista Provo, Špilnik-Korenica, Maslenica-Zaton Obrovački, Knin-Kistanje-Kapela, Brotnja-Sučević, Čeveljuša-Karamatići, Dobroselo-Mazin i Šmrika-Križišće. specijal-201012070191004-Vrijeme

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo