Opet aktualno / Tema oko koje se godinama lome koplja: Je li zatvaranje trgovina nedjeljom predizborni trik?

Oporba pita je li virus možda opasniji nedjeljom nego radnim danom?

25.4.2020.
18:36
VOYO logo


Ideologija i priprema za izbore ili briga za zdravlje stanovništva? Iza odluke Nacionalnog stožera o zabrani rada većine trgovina nedjeljom stoji jedan od ovih razloga: 

Dok Nacionalni stožer uvjerava da produljenjem radnog vremena trgovina građani stignu obaviti kupnju tijekom tjedna, oporba pita je li virus možda opasniji nedjeljom nego radnim danom i kako se u Crkve može nedjeljom, ali ne i u trgovine.

"Sve mjere koje su donesene da se zaštite životi, a koliko je moguće, normalizira život, donesene su na preporuke struke", kazao je ć, ministar unutarnjih poslova.

"Naravno da smo onda razmišljali o tome da na drugoj strani vage treba tu mobilnost snage smanjiti. Meni se logično učinilo da to bude nedjelja, ali može biti i bilo koji drugi dan", izjavio je , ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Naviknuli smo na rad trgovina svih 7 dana u tjednu čak i u doba korone. No odlukom Stožera rad trgovina nedjeljom neće biti moguć, a to otvara jedno drugo pitanje: hoće li trgovci podignuti tužbu i tražiti povrat izgubljene dobiti?!

I dok s Ustavnog suda poručuju da se svaka odluka može propitkivati, odvjetnik Martin Sherri smatra da je sve odluke nužno donositi i potvrđivati u Saboru jer se na ovaj način država izlaže upravo tužbama.

"Dojma sam da se zanemaruje Ustav i načelo vladavina prava i da bi cijenu mogli platiti građani. Kroz postupke naknade štete poduzetnici trpe jer odluke narušavaju ionako krhku ekonomiju", pojašnjava odvjetnik Sherri.

Da je Stožer prevršio svaku mjeru, poručuju iz SDP-a i najavljuju obraćanje Ustavnom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li se virus drukčije manifestira nedjeljom nego ostalim danima, je li on opasniji tada ili iza odluke Stožera postoje drugi razlozi koji nisu epidemiološke prirode", pita se , SDP-ov saborski zastupnik.

Stoga Vlada više ne može bezrezervno računati na ruke najjače oporbene stranke.

"Jasno je da su posljednje mjere i Vlade i Stožera usmjerene na uspjeh na parlamentarnim izborima. Stoga ćemo i mi u SDP-u promijeniti ploču", najavljuje Grbin.  

Ipak ima onih koji pozdravljaju zabranu rada nedjeljom.

"Ljudi ne trebaju sedam dana zuriti po šoping centrima. MOST želi da mjera Stožera  bude trajna", mišljenja je Božo Petrov, MOST-ov saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok dio opozicije u svemu vidi pripremu vladajućih za izbore za koje se spekulira da bi mogli biti prije jeseni, pa ih optužuju da su za svoj interes spremni ugroziti zdravlje nacije, Vlada i Stožer tvrde kako to nije istina. No pitanje hoće li nedjelja ostati neradna i nakon koronakrize, ostavljaju bez odgovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo