TELEOPERATERI BRZO NAŠLI NAČIN DA KOMPENZIRAJU GUBITKE ZBOG UKIDANJA ROAMINGA: / Evo kako će vam i dalje zaračunavati previše

Image

Nakon višegodišnjih najava i usklađivanja 15. lipnja ukinut je roaming.

5.7.2017.
20:53
VOYO logo

Rješenje su pronašli u obliku međunarodnih poziva, odnosno poziva u inozemstvo iz države u kojoj građanin obitava, a koji po definiciji ne spadaju u roaming. Naplata ovakvih razgovora za većinu Hrvata je i dalje dosta skupa, piše Jutarnji.

Zanimljivo je da je jeftinije ako netko s hrvatske mreže iz inozemstva zove u Hrvatsku nego obrnuto. U ovom drugom slučaju, pozivi će se obračunavati kao međunarodni, a ovisno o državi u koju zovete, poziv će koštati 4,99 ili čak 15,99 kuna po minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obračun međunarodnih poziva

Cjenik jednog većeg domaćeg teleoperatera koji osim u Hrvatskoj posluje i u drugim zemljama Europe otkriva način na koji obračunava međunarodne pozive.

Većina operatera, pa tako i gore navedeni, cijene razlikuje ovisno o odredištu prema kojem je poziv upućen, a razlikuju četiri zone. Prva i druga se odnose na BiH i Europu, uz izuzetak Švicarske, treća zona objedinjuje susjedne zemlje i okolicu (Albaniju, Crnu Goru, Srbiju, Makedoniju, Tursku, Ukrajinu, Rusiju i Bjelorusiju), a ostatak svijeta spada u zonu 4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako iz Hrvatske zovete u Europu ili BiH, vaš će se poziv obračunavati po cijeni od 4,99 kuna po minuti. Poziv u Makedoniju stajat će 7,99, a zovete li nekoga u SAD, cijena poziva bit će čak 15,99 kuna po minuti, piše Jutarnji.

Građani drugih europskih zemalja plaćaju manje

Zanimljiva je činjenica da primjerice Slovaci, Poljaci i Česi uz istog operatera ostvaruju pravo na tri i pol puta jeftinije međunarodne pozive. Slovaci pozive prema zemljama EU-a plaćaju 1,41 kunu po minuti, dok poziv prema SAD-u plaćaju svega 5,86 kuna po minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čeh koji zove u Hrvatsku taj će međunarodni poziv platiti mnogo jeftinije nego Hrvat - 3,41 kunu po minuti. Zove li u Poljsku, trošak po minuti iznosit će svega 1,99 kuna.

Pozivi prema SAD-u obračunavat će se po 8,52 kune po minuti, dvaput manje nego Hrvatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo