'TAMO SU POSEBNO OPASNA DRUŽENJA'; Istarski stožer otkrio glavne izvore zaraze i apelira na građane: / 'Situacija je zahtjevna i ozbiljna'

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

'Daljnji rast broja novozaraženih mogao bi dodatno opteretiti zdravstveni sustav u Istarskoj županiji i ugroziti zdravlje naših građana'

16.12.2020.
14:10
Srecko Niketic/PIXSELL
VOYO logo

Stožer civilne zaštite Istarske županije poslao je apel svim svojim građanima vezano za epidemiološku situaciju s koronavirusom u županiji, pozivajući ih na odgovorno ponašanje i poštivanje mjera. U suprotnom, upozoravaju, moglo bi doći do opterećenja zdravstvenog sustava.

"Aktualna situacija s epidemijom COVID-19 na području Istarske županije je epidemiološki zahtjevna i ozbiljna, i kako svjedočimo od kraja listopada broj novozaraženih ne opada te bi daljnji rast broja novozaraženih mogao dodatno opteretiti zdravstveni sustav u Istarskoj županiji i ugroziti zdravlje naših građana. Stožer civilne zaštite Istarske županije, istarski župan i gradonačelnici pozivaju sve građane Istarske županije da se prilagode ozbiljnosti situacije i da se odgovorno ponašaju primjenjujući sve propisane epidemiološke mjere", poručili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'SUZDRŽITE SE OD OKUPLJANJA I POSJETA': /

Hoće li se idući tjedan vratiti propusnice? Šef Stožera otkrio kad ćemo znati detalje novih mjera

Image
'SUZDRŽITE SE OD OKUPLJANJA I POSJETA': /

Hoće li se idući tjedan vratiti propusnice? Šef Stožera otkrio kad ćemo znati detalje novih mjera

Konobe kao glavni izvori zaraze

Mole građane da u prvom redu izbjegavaju sva veća, unutar i među obiteljska i prijateljska okupljanja te druženja na privatnim proslavama. Posebno izdvajaju opasnost druženja u konobama, koja su se, tvrde, do sada pokazala kao glavni izvor zaraze.

"Sve vrste druženja potrebno je svesti isključivo na osobe iz istog kućanstva, što je posebice važno u predstojećem blagdanskom razdoblju, kada su slavlja i druženja učestalija. Također, obzirom da predstoji i skijaška sezona, pozivaju se građani da se suzdrže od odlaska na skijanje kako bi se izbjegli rizični kontakti, prilikom boravka i u povratku", upozorava istarski stožer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri osnovne mjere

Nadalje, ukazuju na potrebu neizostavnog pridržavanja četiriju osnovnih epidemioloških mjera, nošenje zaštitnih maski za lice, držanje propisane fizičke distance (dva metra u svim smjerovima), te održavanje pojačane osobne i higijene prostora, uz mjeru prozračivanja i dezinfekcije.

"Na svima nama je da budemo odgovorni, jedino na taj način štitimo sebe i druge, osobito one najranjivije među nama, te da na taj način omogućimo održivost zdravstvenog sustava i pomognemo svim zdravstvenim radnicima koji u ovim vremenima snose najveći teret. Imajmo na umu i da porast broja novozaraženih negativno utječe na zdravstveni sustav, u smislu pružanja redovne zdravstvene skrbi u zdravstvenim ustanovama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi zajedno možemo pridonijeti boljoj epidemiološkoj situaciji na području Istre, do dolaska cjepiva i povoljnijih okolnosti, zato ponavljamo, odgovornost je na svakome od nas! Koristimo priliku da svim građanima čestitamo Božić i Novu godinu sa željom da u 2021. budu prije svega dobrog zdravlja", poručili su iz istarskog stožera.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo