Talijani bježe od ulaganja u Hrvatsku

Nakon što je talijanski div FIAT najavio preseljenje svojih pogona i ulaganje od milijardu eura u Srbiju, slično planiraju i još neke veće talijanske tvornice.

5.8.2010.
11:09
VOYO logo

Preseljenje proizvodnje u Srbiju planira i tvrtka 'Golden Lady', koja se bavi proizvodnjom tekstila pored talijanske Ravenne.

arti-201007130329006Nakon 'Fiatova' preseljenja, vijest je loše primljena jer će u Ravenni bez posla ostati 350 ljudi, no zabrinut bi se trebali i Hrvati jer izgleda da gotovo nitko ne želi ulagati u Hrvatsku već svi žele u Srbiju. I nedavne izjave što ekonomista što potencijalnih ulagača u ovu regiju svode se pod isti nazivnik - u Srbiji se isplati ulagati, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Srbija je definitivno u prednosti, najveće je tržište u ovom dijelu regije s najvećim brojem stanovnika'', rekao je Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke.

Srbija posljednjih godina, kaže Šantić, radi na investicijskom okruženju, provodi reforme i uklanja administrativne barijere, veli. Osim toga, i bruto plaća osjetno je niža u Srbiji nego u Hrvatskoj, stoga postoje neki preduvjeti koji investitorima odgovaraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, kako bi privukli što više stranih kompanija u Srbiju, tamošnja Vlada uvela je i niz pogodnosti za investitore, a koje su već počele davati rezultate. Ulagačima se odobravaju subvencije za svako novootvoreno radno mjesto. Subvencije se kreću od dvije do deset tisuća eura po novozaposlenom radniku, ovisno o djelatnosti i mjestu u kojem se gradi nova tvornica. Taj model, kaže Šantić, preuzet je od Slovačke te dobro funkcionira, a sustav poticanja je ravnomjerniji.

''Kod nas s druge strane, nije baš tako, sustav poticanja je kompleksan i investitor, jednostavno rečeno, ne zna na čemu je i što će točno dobiti'', rekao je Šantić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damir Novotny, nezavisni ekonomist, kao razloge ulaganja u Srbiju navodi nekoliko argumenata.

''U Hrvatskoj u prosjeku mjesečna plaća iznosi 700 eura, a u Srbiji 350 što je posebice bitno za radno intenzivne industrije, posebice automobilsku, druga stavka subvencioniranja su radna mjesta, a treće je da europske analize potvrđuju kako će srpsko tržište rasti jer je vrijeme ratova na jugoistoku Europe gotovo i sada je vrijeme za ulaganja'', smatra Novotny.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje i da Država i lokalna samouprava rade probleme investitorima i po industrijskim zonama, te da jedva čekaju da ulagačima mogu nešto naplatiti.

Anketa provedena među njemačkim kompanijama koje posluju u zemljama srednje i istočne Europe pokazala je za Hrvatsku poražavajuće rezultate - za njih je najatraktivnija zemlja za ulaganje Srbija, u kojoj će ove godine u odnosu na godinu prije svoja ulaganja povećati 39 posto tvrtki koje tamo posluju. Ispred Hrvatske je i susjedna Bosna i Hercegovina, kao i Rumunjska i Makedonija, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201007260208006 arti-201007130329006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo