MILOŠEVIĆ NAKON SASTANKA VRHA HDZ-A: / 'Potvrdili smo Marića za mandatara, imamo većinu u Saboru'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a predsjednik stranke Tomislav Karamarko nije dao izjavu, ali pred novinare je izašao glavni tajnik stranke Domagoj Ivan Milošević.

13.6.2016.
14:45
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

"Danas smo potvrdili Zdravka Marića kao kandidata za mandatara Vlade RH. Mislimo da bi u većini država EU bilo prirodno da premijer, tehnički, sam da ostavku. Ova Vlada je došla do kraja slijepe ulice" rekao je Milošević, prenosi 24sata. Dodao da će se u četvrtak glasovati o nepovjerenju premijeru Tihomiru Oreškoviću.

Marić: 'Počašćen sam odlukom'

"Tu sam i da izrazim osjećaj da sam počašćen odlukom, koju shvaćam kao obvezu i odgovornost. Svjestan sam momenta u kojem se nalazimo, u isto vrijeme i potencijala hrvatskog gospodarstva i društva, ali nam trebaju elementi stabilnosti u ovom trenutku. Svima je u interesu da se stvari čim prije i čim efikasnije stave u red, mir i stabilnost", rekao je Marić za N1, dodavši da je legalist koji gleda i sadašnje stanje, kao i buduće korake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje boji li se da bi ga mogla zateći ista sudbina kao i aktualnoga premijera Oreškovića, koji je također bio nestranački kandidat, koji je u konačnici izgubio povjerenje HDZ-a, Marić je rekao da ne želi spekulirati.

Bitna je politička stabilnost

"Duboko sam svjestan momenta u kojem se nalazimo, moji kontakti, kako u domaćem gospodarstvu tako i u inozemnom, daju poruku da je u ovoj državi bitna politička i ina stabilnost. Ako sam ja u toj funkciji, onda sam sigurno i svjestan toga i spreman na sve te izazove", kazao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milošević je dodao da apsolutno postoji parlamentarna većina koja je spremna podržati novu Vladu na čelu s Marićem. Marić razumije politički kontekst, bio je u bivšim vladama, a razumije političke odnose te ima iskustvo i javnog i privatnog sektora. To je ono što Hrvatskoj treba, potencijal i ljudi postoje, kao i program HDZ-a, kazao je Milošević te rekao kako će se o nepovjerenju Oreškoviću glasati u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije sastanka, ni riječi...

Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko odgovorio je na pitanja novinara koje je zanimalo ima li HDZ konačno 76 glasova. Još uvijek nije htio dati konkretan odgovor.

Image
UTJECAJNI HDZ-ovci TVRDE: /

'Božo Petrov nas je zvao tijekom vikenda i tražio da se odreknemo Karamarka!'

Image
UTJECAJNI HDZ-ovci TVRDE: /

'Božo Petrov nas je zvao tijekom vikenda i tražio da se odreknemo Karamarka!'

Sjednica Predsjedništva HDZ-a na kojoj iza zatvorenih vrata hotela Panorama sudjeluju i HDZ-ovi ministri, a među njima i ministar financija Zdravko Marić, počela je u 15 sati. Marića je prošli tjedan Predsjedništvo stranke na telefonskoj sjednici predložilo za novog mandatara za sastavljanje hrvatske Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Davor Višnjić

Prije početka sjednice članovi Predsjedništva, kao ni ministri, novinarima nisu željeli dati izjave.

Na pitanje novinara je li njegova stranka prikupila 76 glasova, koliko je potrebno u Saboru za opoziv premijera Tihomira Oreškovića i imenovanje novog mandatara Zdravka Marića, Karamarko je odgovorio da su izbori zadnje što on i HDZ žele. Na ponovljeno pitanje odbio je reći ima li njegova stranka 76 potrebnih glasova, dodajući kako ne želi kvariti neke dobro odrađene poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Davor Višnjić

Izbori su gubitak vremena

Prijevremeni izbori za njega su veliki gubitak vremena, novca i energije.

"Hrvatska nema vremena za ove političke igre, za ovaj politički folklor koji nije dobar", ocijenio je predsjednik strake Tomislav Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kada se može očekivati izglasavanje nepovjerenja premijeru Oreškoviću, odgovorio je kako to ovisi o predsjedniku Sabora i da će se to dogovoriti. Ne zna, rekao je, na što je predsjednik Vlade mislio kad je rekao da će se u Saboru braniti od laži i podmetanja.

Image
Foto: PIXSELL, Davor Višnjić

Ivana Maletić

Ustvrdio je kako su pred njima još neke odluke te da su mogući svakakvi obrati. O današnjoj političkoj sceni u Hrvatskoj Karamarko je rekao kako neće reći da je nepredvidljiva, a smatra da tu ima "nekoliko pravaca". Dodao je da će nastojati što prije riješiti probleme i smanjiti tenzije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Davor Višnjić

Tražili najkvalitetnijeg čovjeka

Na pitanje je li ministar financija Zdravko Marić njegov izbor za mandatara i može li i on kao premijer Orešković imati teret jer nema izborni legitimitet, Karamarko je odgovorio da su u ovom trenutku tražili najkvalitetnijeg čovjeka te kako misli da je dobar kandidat jer poznaje hrvatske političke prilike i ima potrebnu širinu.

Sutra bi se, prema neslužbenim informacijama, u 15 sati trebao održati sastanak čelnika HDZ-a i Domoljubne koalicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo