Tadić: Moramo istinom osvijetliti 90-te godine

Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić u četvrtak je posjetio Vukovar.

4.11.2010.
12:54
VOYO logo

Srpskog predsjednika, koji je u Vukovar doplovio trajektom Golubica, koji svaki dan prometuje između Vukovara i vojvođanske općine Bač, na pristaništu na hrvatskoj obali Dunava dočekao je i pozdravio hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Osim predsjednika Josipovića, Tadića su dočekali i pozdravili vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, vukovarski gradonačelnik Željko Sabo i veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Stella Ronner-Grubačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tadić za Ovčaru pripremio dva vijenca

Trajekt je donacija nizozemske vlade, koja je u njegovu nabavu uložila oko milijun eura. Promet Dunavom između Vukovara i Bača obnovljen je skelom 2007., pošto je bio u prekidu od Domovinskog rata, a od 7. listopada na tom dunavskom plovnom putu prometuje trajekt Golubica.

Nakon kratkog razgovora zatvorenog za javnost, Tadić i Josipović su se uputili na Ovčaru, piše Večernjak. Tadić je za Ovčaru pripremio dva vijenca kojima želi odati počast nevinim žrtvama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarske majke: Ovo je nasilje

Kod mjesta masovne grobnice okupile su se članice Udruge vukovarske majke, koje stoje sa svijećama u ruci i mole krunicu. Drže i transparent na kojemu piše "Cijeli Vukovar je Ovčara".

"Vukovar na svako nasilje odgovara molitvom i krunicom, a dolazak Borisa Tadića smatramo nasiljem. Nismo pokopali sve svoje, još uvijek tražimo brojne najmilije i bez pune istine ne može se dalje normalno živjeti", rekla Vilma Vidović iz Udruge i dodala da od Tadića ništa ne očekuje te da je u Domovinskom ratu izgubila pet članova obitelji, od kojih troje još uvijek traži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članice Udruge vukovarske majke srpskom predsjedniku okrenule su leđa dok je polagao vijenac i držao govor. Protiv Tadićeva posjeta prosvjedovali su članovi HSP-a i njihovi simpatizeri, koji su susret dvojice predsjednika nazvali "trostrukim porazom hrvatske politike".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak Tadića, Josipovića i Kosor s braniteljima

Boris Tadić je nakon sastanka s Jadrankom Kosor i predsjednikom Josipovićem s hrvatskim stradalničkim i braniteljskim udrugama rekao da će učiniti sve da svatko tko je kriv ne prođe nekažnjen, ali i da onaj tko je nevin ne bude osuđen.

"Svaka pravda mora biti zadovoljena. Mi moramo istinom osvijetliti devedesete godine. Ne postoji nijedan razlog ili politička volja koja sprečava da se otkrije istina", rekao je Tadić, dodajući da je donio dio dokumenata o vukovarskoj bolnici, ali da će se nastaviti potraga za svim ostalim dokumentima koji bi mogli odgonetnuti sudbinu nestalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tadić je istaknuo da su ovakvi susreti nužan preduvjet da Hrvatska i Srbija, po uzoru na Francusku i Njemačku, imaju zajedničke udžbenike iz povijesti, ali da će se do tada morati još mnogo toga napraviti. Ponovio je da je došao u Vukovar da se još jednom ispriča za počinjene zločine, da predloži pomirenje i zatraži jednaka prava za Srbe i Hrvate.

Srbija će sudjelovati u izgradnji Vukovara

"U cilju politike izgradnje boljih odnosa međudržavne, međunacionalne i regionalne suradnje želim reći kako će Republika Srbija svakako sudjelovati u izgradnji Vukovara", rekao je srbijanski predsjednik u izjavi za novinare koju prenosi Hina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tadić je dodao kako se još nije utvrdilo hoće li u izgradnji Vukovara sudjelovati na razini općina ili će biti riječ o suradnji dviju država.

"Ta gesta nije samo simbolična, već konkretna i to smatram političkim činom koji će pridonijeti našem boljem razumijevanju", rekao je Tadić okupljenim novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno je srbijanski predsjednik zahvalio vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi na razumijevanju složenosti političkih i međunacionalnih odnosa i inicijativi da se štite građani te stvori perspektiva zajedničkog života u Vukovaru svim građanima, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost.

'Nanošnje zla drugom narodu s mišlju da se otvora perspektiva vlastitom pogrešna je politika'

Josipović i Tadić položili su vijence i u Paulin Dvoru u spomen na civilne žrtve ratnog zločina ubijene u tom mjestu 11. prosinca 1991. Time smo, kazao je tom prigodom Tadić, priznali da se tu dogodio zločin jer na taj način stvaraju pretpostavke pomirenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Boreći se za prava svoga naroda uvijek moramo otvarati prostor za jednak tretman i svakog drugog naroda. Sudbina svih naroda na prostoru jugoistočne Europe je povezana i svi oni koji su 90-ih godina mislili da zlo koje se nanese drugom narodu otvara perspektivu vlastitog naroda duboko su pogriješili", ocijenio je Tadić, a prenijela Hina.

Ocijenio je kako je takav način mišljenja pogrešan i opasan te proizvodi nesreću za generacije koje dolaze i kako duboko vjeruje da samo Srbija koja brani pravo svih naroda koji u njoj žive jest zemlja koja brani dostojanstvo vlastitog naroda gdje god on postoji. Izrazio je uvjerenje kako Srbija i Hrvatska imaju bolju perspektivu od one koja ih je pogodila u prošlom stoljeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je u Paulinom Dvoru odao poštovanje svim pripadnicima srpskog naroda koji su bili žrtve zločina u Hrvatskoj te da je na Ovčari odao poštovanje svim pripadnicima hrvatskog naroda koji su bili žrtve zločina u Hrvatskoj.

"To činim danas u Hrvatskoj, činio sam u BiH i činit ću svugdje gdje su stradale nevine žrtve duboko vjerujući da na takav način stvaram pretpostavku suživota, pomirenja i da na takav način otvaramo nove perspektive", rekao je Tadić, dodajući kako se klanja pred svima nevino stradalim žrtvama vjerujući kako se time čini dobro za djecu koja dolaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Srbije Boris Tadić je kod spomenika žrtvama pokolja na Ovčari, nakon što je položio vijenac, izrazio žaljenje zbog nevinih žrtava i uputio ispriku zbog zločina.

"Ovdje sam danas da se poklonim žrtvama i namjera mi je odati im počast. Ovdje sam da, poklanjajući se žrtvama, još jednom uputim riječ isprike, da iskažem žaljenje i stvorim mogućnost da Srbija i Hrvatska okrenu novu stranicu povijesti", rekao je predsjednik Tadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovar je najizrazitiji simbol otpora, a Ovčara stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu. Na tom bivšem poljoprivrednom dobru 5 km od Vukovara počinjen je najveći zločin u Domovinskom ratu kad su pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba 20. studenog 1991. likvidirali 200 civila i vojnika, većinom ranjenika iz vukovarske bolnice i potom ih bacili u masovnu grobnicu.

Potpredsjednici Sabora, Vladimir Šeks i Željka Antunović pozdravili su ispriku srbijanskog predsjednika Borisa Tadića za zločin nad nevinim žrtvama u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da je izvrsna izjava predsjednika Srbije Tadića kojim je ne samo izrazio žaljenje zbog nevinih žrtva, nego i ispriku zbog zločina. To je jedan važan i vrlo vrijedan iskorak koji će doista bitno utjecati na odnose između Hrvatske i Srbije i na jačanje stabilnosti u cijeloj regiji", kazao je Šeks (HDZ) novinarima u Saboru.

I Antunović (SDP) smatra kako je dobro da je došlo do isprike. "Ako nije bilo ranije, dobro je da se dogodilo sada. Za ispriku treba hrabrosti, treba ipak sazrijeti. Ako je trajalo 20 godina nadamo se da neće ostati samo na isprici nego da će i svaki sljedeći dan obilježiti život u skladu s tom isprikom", kazala je Antunović upitana je li s isprikom trebalo čekati 20 godina. (Hina)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201011030792006 arti-201011020800006

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo